Κόντρα μεταξύ Γιούνκερ και Ρέντσι

Κόντρα μεταξύ Γιούνκερ και Ρέντσι

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πεπεισμένος για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού εισέρχονται σε καθοριστική φάση. «Εχω βαθιά πεποίθηση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα περιμένουμε μια συμφωνία για την επανένωση του νησιού αυτού», δήλωσε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με θέμα τις προκλήσεις στην Ευρώπη το 2016. Η αποφυγή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ε.Ε. το 2015, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης.

«Στα τέλη Φεβρουαρίου θα μεταβώ, πιθανότατα, στη Ρώμη, διότι το κλίμα ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι από τα καλύτερα», ανέφερε επίσης. «Ο Ιταλός πρωθυπουργός, τον οποίο και αγαπώ ιδιαίτερα, κάνει λάθος να προσβάλλει με κάθε ευκαιρία την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει. Η Ιταλία, στην πραγματικότητα, δεν θα έπρεπε να ασκεί ιδιαίτερη κριτική από τη στιγμή που εμείς υιοθετήσαμε την ευελιξία, ερχόμενοι σε αντίθεση με τη βούληση κάποιων χωρών-μελών που, σύμφωνα με ορισμένους, εξουσιάζουν στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Σε μία ακόμη αναφορά στον Ιταλό πρωθυπουργό κατά τις χθεσινές του δηλώσεις, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε: «Εξεπλάγην όταν στο τέλος του ιταλικού εξαμήνου της προεδρίας στην Ε.Ε. ο Ρέντσι δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι την ευελιξία την υιοθέτησε εκείνος. Διότι είναι κάτι που έκανα εγώ, έστω και με τη σύμφωνη γνώμη του. Θα ήθελα, σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, να μείνουμε πιστοί στην αλήθεια και στην πραγματικότητα. Η Ιταλία επωφελείται κάθε προβλεπόμενης ευελιξίας», κατέληξε. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, απάντησε στoν Γιούνκερ τονίζοντας ότι «από την ιταλική κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία διάθεση προσβολής αλλά, αντιθέτως, εποικοδομητική διάθεση», ενώ «σε ό,τι αφορά την ευελιξία, είναι σαφές ότι εισήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά υπενθυμίζω ότι φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα με τη συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά το εξάμηνο της ιταλικής προεδρίας».

Ο Γιούνκερ εμφανίστηκε «σχεδόν βέβαιος» για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία προκειμένου να παραμείνει στην Ε.Ε. «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία, όχι ένα συμβιβασμό, μια λύση, μια μόνιμη λύση, τον Φεβρουάριο», τόνισε ο Γιούνκερ, αφότου δήλωσε «ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος». Η βεβαιότητα αυτή του προέδρου της Επιτροπής για την απόσπαση μιας συμφωνίας πηγάζει από την «εμπειρία» του, όπως εξήγησε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο. «Τα θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι όλα δύσκολα», προειδοποίησε επίσης.

Αναφερόμενος στη ζώνη Σένγκεν, δήλωσε ότι αν η ανεργία αυξηθεί στην Ε.Ε., τότε το σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο θα καταρρεύσει, ενώ πρόσθεσε ότι η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος θα ήταν άσκοπη σε μια τέτοια περίπτωση. «Η ζώνη Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δίχως τη ζώνη Σένγκεν, χωρίς την ελευθερία των Ευρωπαίων πολιτών για να ταξιδεύουν, το ευρώ δεν θα έχει σημασία. Και το ίδιο ισχύει και για τη σχέση μεταξύ της Σένγκεν, της ελεύθερης κυκλοφορίας και της εσωτερικής αγοράς. Αν κάποιος θέλει να καταστρέψει τη ζώνη Σένγκεν, τότε, τελικά, αυτό που πρόκειται να κάνει είναι να τελειώνει με την ενιαία αγορά επίσης», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή