Εγκύκλιος για καλή φυσική κατάσταση

Εγκύκλιος για καλή φυσική κατάσταση

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΟΤΩΝΑΣ. Δημοτική εγκύκλιο, που καλεί τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού Σέλια της Καλαβρίας να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση και να προσέχουν την υγεία τους, εξέδωσε ο δήμος, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα διασφαλίσει την πληθυσμιακή επιβίωση της περιοχής.

Οι κάτοικοι της ορεινής αυτής κοινότητας της Καλαβρίας, όπου το ήμισυ των κατοικιών είναι πια ακατοίκητο, έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας στην Ιταλία, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια, ο πληθυσμός του χωριού έφθασε τους 500 κατοίκους, από 1.000 το 2000. «Η ανθρώπινη ζωή είναι εξ ορισμού πολύτιμη. Εδώ, όμως, έχει ξεχωριστή κοινωνική αξία, καθώς κάθε θάνατος ηλικιωμένου μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εξαφάνιση», λέει ο δήμαρχος Νταβίντε Ζικινέλα.

Αποδοχή ηλικιωμένων

Η πρωτοβουλία του Ζικινέλα υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό από τους ηλικιωμένους του χωριού, που σχημάτιζαν την περασμένη εβδομάδα ουρά μπροστά στο κοινωνικό ιατρείο του δήμου, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις. Το μεταναστευτικό κύμα των δεκαετιών του 1950 και 1960 οδήγησε τους νέους στην εύπορη, βιομηχανική βόρεια Ιταλία και βόρεια Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η πάμπτωχη Καλαβρία, που το 2014 εμφάνιζε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε όλη την Ιταλία, περιόρισε δραστικά τις υγειονομικές της δαπάνες. «Παρότι τα οικονομικά στοιχεία μάς κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Σέλια πέτυχε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια για τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου στο εγκαταλελειμμένο σχολείο» λέει ο Ζικινέλα.

Ο δήμος προσφέρει επίσης δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο και σε όσους ηλικιωμένους επιθυμούν να μεταβούν σε κοντινά ιαματικά λουτρά, ενώ διοργανώνει και μαθήματα χορού.

Το κοινωνικό ιατρείο διαθέτει καρδιολόγο, οφθαλμίατρο και ορθοπεδικό, με συμμετοχή λίγων ευρώ για όσους μπορούν να τα διαθέσουν. Η δημοτική εγκύκλιος περιλαμβάνει επίσης και ειδικό φόρο 30 ευρώ τον χρόνο για τους κατοίκους. Οσοι, όμως, αποδείξουν ότι πέρασαν το ιατρικό τσεκ-απ απαλλάσσονται από τον φόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή