ΚΟΣΜΟΣ

Ενωτικός αλλά επικριτικός ο Ομπάμα στο Κογκρέσο

enotikos-alla-epikritikos-o-ompama-sto-kogkreso-2118561

Μήνυμα αισιοδοξίας και εθνικής ενότητας απηύθυνε στους συμπατριώτες του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στην τελευταία του ετήσια ομιλία για την κατάσταση του έθνους, στις αρχές της εβδομάδας.

Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου, ο Ομπάμα έθιξε όλα τα τρέχοντα ζητήματα, επικρίνοντας παράλληλα –χωρίς να αναφέρει το όνομά του– τον Ντόναλντ Τραμπ για τις ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές θέσεις του. Απαντώντας στις κατηγορίες των Ρεπουμπλικανών ότι η πολιτική του απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος υπήρξε ανεπαρκής, ο Ομπάμα θύμισε ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε διεθνή συμμαχία στη Συρία και εκπαιδεύουν τον ιρακινό στρατό στα πεδία των μαχών. «Οποιος θεωρεί ότι η κυβέρνησή μου προσπάθησε να κατευνάσει τρομοκράτες, ας ρωτήσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως αν και το Ι.Κ. αποτελεί σαφή απειλή για τους Αμερικανούς πολίτες, δεν παρουσιάζει υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ.

«Οσοι υποστηρίζουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική παρακμή (μία ακόμη έμμεση αναφορά στον Τραμπ) βιώνουν μια πολιτική φαντασίωση», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος καταφέρθηκε κατά των προτάσεων του Τραμπ για απαγόρευση της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτό, όπως και η άλλη πρόταση του Τραμπ για κατασκευή φράκτη στα σύνορα με το Μεξικό, είναι αντίθετες προς τις αξίες των ΗΠΑ.
Εκκληση για ολική άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα στα μέλη της νομοθετικής εξουσίας, υπενθυμίζοντάς τους ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε και ότι 50 χρόνια απομόνωσης της Κούβας δεν ώθησαν τη νησιωτική χώρα προς τη δημοκρατία.

Την αυτοκριτική του έκανε, πάντως, στο ζήτημα της φυλακής του Γκουαντάναμο, θυμίζοντας ότι παρά την προεκλογική του δέσμευση, το 2008, δεν κατάφερε να κλείσει το κάτεργο. «Η φυλακή αυτή κοστίζει πολλά και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Το μόνο που επιτυγχάνει είναι να μας κάνει μισητούς στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο πρόεδρος.

Την αισιοδοξία του παράλληλα για το μέλλον της χώρας τόνισε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στις εκπληκτικές ιατρικές ανακαλύψεις της τελευταίας χρονιάς, τις οποίες συνέκρινε με την «κατάκτηση της Σελήνης».

Τέλος, με μία συμβολική κίνηση, ο πρόεδρος Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στα εκατοντάδες θύματα της ένοπλης βίας φέτος στις ΗΠΑ, αφήνοντας μία θέση κενή στα θεωρεία της αίθουσας της ολομέλειας, δίπλα στη σύζυγό του και Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα.