Η Ε.Ε. εξετάζει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Η Ε.Ε. εξετάζει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ. Το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαιτίας των πρόσφατων δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη, είπε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, μία ημέρα μετά τη σχετικά ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Την Κυριακή, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις εναντίον 11 φυσικών προσώπων και εταιρειών για παροχή υλικών στο βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι κυρώσεις αυτές είχαν συμφωνηθεί εδώ και δύο εβδομάδες, με την Ουάσιγκτον να καθυστερεί, όμως, την ανακοίνωσή της, σε μία προσπάθεια να μην επηρεάσει την απόφαση της Τεχεράνης να απελευθερώσει Αμερικανούς κρατούμενους στο Ιράν.

Το Ιράν προχώρησε σε δοκιμή νέου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς στις 21 Νοεμβρίου, παραβιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια πυραυλική δοκιμή της Τεχεράνης από τον Οκτώβριο.

Οι νέες κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν θα ακολουθήσουν κατά λίγες μόλις ημέρες την άρση των προηγούμενων κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Λοράν Φαμπιούς, που πρόκειται σήμερα να μεταβεί στο Ριάντ για να συναντηθεί με τον βασιλέα Σαλμάν, δήλωσε χθες από το Αμπού Ντάμπι ότι κύριος στόχος του είναι η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί πρόκειται να επισκεφθεί το Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, αμφιβολίες εξέφρασε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών για τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 25 Ιανουαρίου ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΗΕ παραμένει ο μόνος αρμόδιος οργανισμός για τη διοργάνωση τέτοιων διπλωματικών πρωτοβουλιών.

«Ασφαλώς ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν», είπε ο Φαμπιούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή