Κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να καταργήσουν μερικώς τη Συνθήκη του Δουβλίνου, αφαιρώντας τον κανόνα που καθιστά τη χώρα εισόδου αυτομάτως υπεύθυνη για τη χορήγηση ασύλου, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, επικαλούμενο καλώς πληροφορημένες πηγές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τον κανόνα «αναχρονιστικό» και «άδικο». Η σχετική πρόταση πρόκειται να παρουσιαστεί τον Μάρτιο. Ετσι, κάποια μέλη της Ε.Ε., όπως, για παράδειγμα, η Βρετανία, θα μπορούσαν να αναγκαστούν να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, καθώς θα είναι πολύ δυσκολότερο να τους επιστρέψουν στις γειτονικές χώρες. Επίσης, η κίνηση αυτή θα αυξήσει την πίεση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., έτσι ώστε να δεχθούν ένα δίκαιο σύστημα ποσοστών και να θεσμοθετήσουν κοινούς κανόνες για το δικαίωμα χορήγησης ασύλου και τις διαδικασίες υποδοχής των προσφύγων.

Την ίδια στιγμή, plan B για κλείσιμο των γερμανικών συνόρων ζήτησε χθες ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ενώ 44 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απηύθυναν στην καγκελάριο επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο. Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκτίμησε ότι η Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της μόλις δύο μήνες για να εφαρμόσει τη στρατηγική της στο προσφυγικό, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η κατάσταση των προσφύγων που προσπαθούν μέσα στον χειμώνα να φθάσουν στη Βόρεια Ευρώπη έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Μαρτίου «θα είναι η ύστατη στιγμή για να κρίνουμε αν η στρατηγική μας λειτουργεί», είπε ο Τουσκ στους ευρωβουλευτές. «Εχουμε το πολύ δύο μήνες για να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Αλλιώς θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, όπως η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν». Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε., που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, καρκινοβατεί, ενώ οι απελάσεις όσων βλέπουν τις αιτήσεις ασύλου τους να απορρίπτονται γίνονται με αργούς ρυθμούς. Επίσης, η ευρωτουρκική συμφωνία με την οποία η Αγκυρα δεσμεύεται να συγκρατήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής καρπούς, ενώ οι πρόσφυγες εξακολουθούν να διασχίζουν το Αιγαίο παρά τις αντίξοες συνθήκες. «Η φράση "αν κλείσουμε τα σύνορα, η Ευρώπη θα αποτύχει" ισχύει αντίστροφα. Αν δεν κλείσουμε τα σύνορα, αν απλώς συνεχίσουμε, η Ευρώπη θα γονατίσει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Ντόμπριντ, που κατάγεται από τη Βαυαρία. «Δεδομένων των εξελίξεων των τελευταίων μηνών, δεν πρόκειται πλέον απλώς για μια μεγάλη πρόκληση, βρισκόμαστε στα όρια των δυνατοτήτων της χώρας μας. Για αυτό τον λόγο κρίνουμε ότι είναι επείγον να επανεξεταστεί η σημερινή πολιτική για τη μετανάστευση», σημείωσαν στην επιστολή τους οι 44 χριστιανοδημοκράτες βουλευτές.

Στις στρατηγικές που εξετάζουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αποκλείσουν τους πρόσφυγες περιλαμβάνεται η ενίσχυση της φύλαξης των βορείων συνόρων της Ελλάδας. «Πρέπει να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν, να δημιουργήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μποχουσλάβ Σομπότκα. «Κι αν δεν λειτουργήσει τίποτα απ’ αυτά, τότε πρέπει να δημιουργήσουμε μία εφεδρική συνοριακή γραμμή σε ΠΓΔΜ και Βουλγαρία». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν χθες τις προσπάθειες αποτροπής εισόδου των προσφύγων ως βούτυρο στο ψωμί των διακινητών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή