Μερική άρση της απαγόρευσης εισόδου Παλαιστινίων στη Δυτ. Όχθη

Μερική άρση της απαγόρευσης εισόδου Παλαιστινίων στη Δυτ. Όχθη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ επέτρεψε εκ νέου την Τετάρτη την πρόσβαση στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης σε χιλιάδες Παλαστίνιους που εργάζονται εκεί, την οποία είχε κλείσει έπειτα από δύο επιθέσεις, η μια εκ των οποίων ήταν αιματηρή.

Εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι χιλιάδες παλαιστίνιοι εργάτες μπορούν να έχουν εκ νέου πρόσβαση στους εβραϊκούς οικισμούς, χωρίς να διευκρινίσει ποιους. Ωστόσο η απαγόρευση πρόσβασης παραμένει σε ισχύ για τους εβραϊκούς οικισμούς στις περιοχές της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας στη νότια Δυτική Όχθη, της Ναμπλούς, καθώς και για τους οικισμούς κοντά στη Ραμάλα στη βόρεια Δυτική Όχθη. Οι άδειες εισόδου επανεξετάζονται συνεχώς σε συνάρτηση με την κατάσταση ασφαλείας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

Οι παλαιστίνιοι εργάτες δεν επιτράπηκε χθες να εισέλθουν στους εβραϊκούς οικισμούς της νότιας Δυτικής Όχθης μετά το φόνο μιας μητέρας την Κυριακή και την επίθεση με μαχαίρι εναντίον μιας εγκύου τη Δευτέρα σε δύο εβραϊκούς οικισμούς αντίστοιχα. Η απαγόρευση αυτή επεκτάθηκε σε όλη τη Δυτική Όχθη χθες.

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε χθες έναν παλαιστίνιο έφηβο ως ύποπτο για τον φόνο την Κυριακή της 38χρονης Ντάφνα Μέιρ στον εβραϊκό οικισμό Οτνίελ στη νότια Δυτική Όχθη.

Τη Δευτέρα, ο Μίχαλ Φρόμαν τραυματίστηκε βαριά σε επίθεση με μαχαίρι στον εβραϊκό οικισμό Τεκόα, νοτιοανατολικά της Ιερουσαλήμ. Ο δράστης της επίθεσης, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, τραυματίστηκε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και συνελήφθη.

Περίπου 400.000 ισραηλινοί έποικοι συμβιώνουν σε συγκρουσιακό κλίμα με 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Σχεδόν 26.000 Παλαιστίνιοι φέρεται να εργάζονται στους εβραϊκούς οικισμούς όπου λαμβάνουν συχνά μισθούς αρκετά υψηλότερους σε σχέση με τους μισθούς που δίνουν παλαιστίνιοι εργοδότες.

Η Δυτική Όχθη, η Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ πλήττονται από τις αρχές του Οκτωβρίου από βίαια επεισόδια και, κυρίως, από επιθέσεις με μαχαίρι μεμονωμένων Παλαιστινίων εναντίον μελών των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών.

Αυτός ο κύκλος βίας που μπορεί να λάβει αβέβαιες διαστάσεις έχει προκαλέσει τον θάνατο 155 Παλαιστινίων και 24 Ισραηλινών από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας, ήταν δράστες επιθέσεων ή απόπειρας επιθέσεων εναντίον πολιτών και μελών των ισραηλινών δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή