ΚΟΣΜΟΣ

Κουρτς: Ναι στον περιορισμό των προσφύγων

koyrts-nai-ston-periorismo-ton-prosfygon-2119331

«Εγερτήριο» για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς την απόφαση της Βιέννης να περιορίσει κατά το ένα τρίτο τον αριθμό των αιτουμένων άσυλο που θα υποδεχθεί φέτος. «Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση», είπε ο κ. Κουρτς. «Αλλά ώς τότε πρέπει να προστατευθούμε».

Ο Αυστριακός υπουργός εκτίμησε ότι η απόφαση της χώρας του θα έχει «θετικό αντίκτυπο». «Θα αυξηθεί η πίεση προς την Ευρώπη να βρει μια κοινή λύση», προσέθεσε. «Πολλές χώρες επηρεάζονται μόνο ως χώρες τράνζιτ. Για παράδειγμα για την Ελλάδα, η κατάσταση ήταν άνετη. Γι’ αυτό δεν εκπλήσσομαι που δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση». Ο δημοσιογράφος της Frankfurter Allgemeine, της εφημερίδας στην οποία ο Κουρτς έκανε την παραπάνω δήλωση, δεν είχε την περιέργεια να ρωτήσει αν η καθημερινή ανάσυρση νεκρών παιδιών από τα νερά του Αιγαίου συμπεριλαμβάνεται στον αυστριακό ορισμό της άνεσης. «Μόνο όταν αυτές οι χώρες πληγούν πραγματικά, γιατί θα έχουν γίνει χώρες προορισμού, θα έχουν συμφέρον σε κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία», συμπλήρωσε ο Αυστριακός υπουργός, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, το οποίο οργανώνεται και με αυστριακή βοήθεια. Η ίδια η Αυστρία είναι κατά βάση χώρα τράνζιτ, έχοντας δεχθεί 90.000 αιτούμενους άσυλο πέρυσι, αντί 1,1 εκατομμυρίου που κατευθύνθηκαν στην κατ’ εξοχήν χώρα προορισμού προσφύγων, τη Γερμανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν δήλωσε χθες ότι ο φράκτης στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ χρειάζεται να επεκταθεί και να περιλάβει και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προκειμένου να σταματήσουν οι ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη. «Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να στείλουμε τώρα είναι να πούμε με τη μέγιστη αποφασιστικότητα ότι δεν θα καλωσορίσουμε όλους τους πρόσφυγες στην Ευρώπη», συμπλήρωσε από το Νταβός ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σημειώνοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τη Γερμανία».

Μετά τις επαφές του, χθες, στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι επερχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Συρία αποτελούν κλειδί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Ο Νταβούτογλου προσέθεσε ότι τα 3 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε. στην Αγκυρα, προκειμένου να υλοποιήσει έργα για τους πρόσφυγες, «ίσως να μην επαρκέσουν». Σύμφωνος για την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τις χώρες πρώτης υποδοχής των προσφύγων εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel από το Νταβός. «Αν καταστραφεί η Ζώνη Σένγκεν, η Ευρώπη θα διατρέξει μεγάλο κίνδυνο, πολιτικά και οικονομικά», είπε ο Σόιμπλε. «Γι’ αυτό εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στην Τουρκία, τη Λιβύη, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής. Ο καθένας όσα μπορεί». Επίσης από το Νταβός, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τον ΟΗΕ να αυξήσει κατά 30% φέτος τα κονδύλια για την αντιμετώπιση των προσφυγικών κρίσεων.