Θρησκευτικές διακρίσεις στην Παιδεία της Ιρλανδίας

Θρησκευτικές διακρίσεις στην Παιδεία της Ιρλανδίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχασε πολλές μάχες στην Ιρλανδία, όπως το διαζύγιο, την αντισύλληψη και τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Δεν έχασε, όμως, τον πόλεμο αφού ακόμα και σήμερα επηρεάζει τις εγγραφές στα δημόσια σχολεία. Το 97% των δημόσιων δημοτικών σχολείων βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εκκλησίας, ενώ σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκαιο, το θρήσκευμα μπορεί να αποτελεί βασικό κριτήριο για την εγγραφή στα σχολεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία προτιμούν να εγγράφουν καθολικούς. Ετσι πολλοί αλλόθρησκοι, ιδιαίτερα στο Δουβλίνο, μένουν εκτός και προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές ενώ νιώθουν μεγάλη πικρία εξαιτίας των διακρίσεων εναντίον τους. Το ερώτημα που γεννάται σήμερα είναι μέχρι πού πρέπει να φτάσει η Ιρλανδία στην προσπάθειά της να εξελιχθεί σε κοσμικό κράτος. Ο τετράχρονος Ρούμπεν Μέρφι δεν έγινε δεκτός σε εννιά σχολεία . Η μητέρα του αναγκάστηκε να αναβάλει την έναρξη της εκπαίδευσής του και σήμερα ψάχνει να βρει εναλλακτικές λύσεις.

Το ζήτημα των σχολείων ήρθε στο προσκήνιο λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Αίτημα να μη δίνεται προτεραιότητα στους ρωμαιοκαθολικούς, που συνέταξε ο δικηγόρος Πάντι Μόναχαν, συγκέντρωσε 20 χιλιάδες υπογραφές, ενώ έχει δημιουργηθεί η οργάνωση «Ισότητα στην Παιδεία», που θα κινηθεί δικαστικά κατά του προνομίου των ρωμαιοκαθολικών.

Ενδεικτικά, όταν η ιρλανδική αντιπροσωπεία εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής για τα δικαιώματα του παιδιού του ΟΗΕ, ζητήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Τζέιμς Ρέιλι να δικαιολογήσει την εξακολούθηση της πολιτικής θρησκευτικών διακρίσεων στα δημόσια σχολεία. Μιλώντας προς δημοσιογράφους, ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε ότι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει, τονίζοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο επιβάλλει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος. Αλλωστε, σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκαιο, που εγγυάται την ελευθερία της θρησκευτικής εκπαίδευσης, είναι δυνατόν τα σχολεία να επιλέγουν μαθητές συγκεκριμένου θρησκεύματος προκειμένου με τον τρόπο αυτό να διαφυλαχθεί το σχολικό ήθος.

Τέλος, το πρόβλημα είναι οξύτερο στην περιοχή του Δουβλίνου όπου ο πληθυσμός θα ξεπεράσει τις 400 χιλιάδες τα επόμενα χρόνια, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι μη ρωμαιοκαθολικοί μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή