ΚΟΣΜΟΣ

Διαδήλωση υπέρ Καντίροφ στην Τσετσενία

diadilosi-yper-kantirof-stin-tsetsenia-2119335

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν χθες τους δρόμους του Γκρόσνι στην Τσετσενία, συμμετέχοντας, με κυβερνητική προτροπή, σε διαδήλωση υπέρ του ισχυρού άνδρα της περιοχής, του Ραμζάν Καντίροφ. Πριν από μερικές ημέρες ο Καντίροφ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν υποσχέθηκε να τσακίσει τους επικριτές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καντίροφ κυβερνά με σιδηρά πυγμή την περιοχή του Βορείου Καυκάσου και κατηγορείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις για την τέλεση βασανιστηρίων, τις εκτελέσεις των αντιπάλων και για διαφθορά.

Την περασμένη εβδομάδα ο Καντίροφ χαρακτήρισε τα φιλελεύθερα ΜΜΕ «εχθρούς της Ρωσίας», που προσπαθούν να προκαλέσουν χάος στον Καύκασο και αλλού, ενώ είπε ότι κάποιοι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί πρέπει να εγκλειστούν σε ψυχιατρεία. Πολλοί του άσκησαν δριμύτατη κριτική, όπως ο βουλευτής Κονσταντίν Σεντσένκο που τον χαρακτήρισε «ντροπή της Ρωσίας» επειδή έχει πλουτίσει και καταχράται τη θέση του.
Στη χθεσινή διαδήλωση, σύμφωνα με τον φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι, αν και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συμμετείχαν 800 χιλιάδες. (Η Τσετσενία έχει πληθυσμό που δεν υπερβαίνει το 1,4 εκατ.). Οι διαδηλωτές φώναζαν «Στηρίζουμε τον Καντίροφ», και «Ισχύς εν τη ενώσει», κραδαίνοντας στα χέρια πορτρέτα του Καντίροφ και του Πούτιν και σημαίες της Ρωσίας και της Τσετσενίας. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν τους αντιπάλους των δύο ανδρών ως εχθρούς.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Νοβάγια Γκαζέτα» κυκλοφόρησε χθες έχοντας στην πρώτη σελίδα το φωτοαντίγραφο κυβερνητικής διαταγής προς τις δημόσιες υπηρεσίες, που ανέφερε «να εξασφαλίσετε την παρουσία όλων των εργαζομένων στον τομέα σας στη διαδήλωση». Κάποιοι διαδηλωτές, μάλιστα, ανέφεραν σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters ότι εξαναγκάστηκαν να παραβρεθούν στη διαδήλωση.
Στο παρελθόν άνθρωποι που αμφισβήτησαν τον Καντίροφ, όπως η δημοσιογράφος Αννα Πολιτκόφσκαγια και η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νατάλια Εστεμίροβα, δεν μακροημέρευσαν.