Ανησυχία για το νέο μέτωπο του Πενταγώνου κατά Ι.Κ.

Ανησυχία για το νέο μέτωπο του Πενταγώνου κατά Ι.Κ.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεντάγωνο επιταχύνει τη συγκέντρωση πληροφοριών γύρω από τη Λιβύη, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει να ανοίξει και τρίτο μέτωπο στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή η σημαντική κλιμάκωση σχεδιάζεται χωρίς ουσιαστική συζήτηση στο Κογκρέσο αναφορικά με τα δυνητικά οφέλη και τους κινδύνους μιας πολεμικής εκστρατείας, η οποία αναμένεται να περιλάβει αεροπορικούς βομβαρδισμούς και επιδρομές επίλεκτων αμερικανικών δυνάμεων.

Το γεγονός αυτό προκαλεί βαθιά ανησυχία. Μια νέα στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα αποτελέσει σημαντική επέκταση ενός πολέμου που ενδέχεται να διαχυθεί σε άλλες χώρες της ηπείρου. Ο σχεδιασμός της γίνεται τη στιγμή που ο αμερικανικός στρατός εμπλέκεται βαθύτερα στα πολεμικά πεδία της Συρίας και του Ιράκ, όπου καλείται να αναλάβει ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η ηγεσία του στρατεύματος «εξετάζει το ενδεχόμενο ανάληψης αποφασιστικής δράσης» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, όπου Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η τρομοκρατική οργάνωση διαθέτει περί τους 3.000 μαχητές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, η εκστρατεία στη Λιβύη μπορεί να αρχίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, πιθανόν με τη βοήθεια μικρής ομάδας συμμαχικών ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Ο σχεδιασμός λαμβάνει χώρα ενώ στη Λιβύη βασιλεύει το χάος που ακολούθησε τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 και τη δολοφονία του συνταγματάρχη Καντάφι. Τους τελευταίους μήνες, τα Ηνωμένα Εθνη προσπάθησαν να πείσουν τις δύο αντιμαχόμενες ομάδες Λίβυων αξιωματούχων, που διεκδικούν τη νόμιμη εκπροσώπηση της χώρας, να έρθουν σε συμφωνία. Τη Δευτέρα, το διεθνώς αναγνωρισμένο Κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε το σχέδιο του ΟΗΕ για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Το χάος και η σύγκρουση αντίπαλων παραστρατιωτικών δυνάμεων άνοιξε τον δρόμο στο Ισλαμικό Κράτος το 2014. Η εξτρεμιστική οργάνωση ελέγχει σήμερα την παραλιακή πόλη Σύρτη, η οποία παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ντάνφορντ, μια εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη θα ορθώσει τείχος ανάμεσα σε αυτό το μέτωπο και τους συμπαθούντες την οργάνωση σε άλλες χώρες της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής.

Αμφιβολία υλοποίησης

Είναι ένας λογικός στόχος, αλλά οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν έχουν αποδείξει ακόμη ότι είναι και εφικτός. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα αποδειχθούν αποτελεσματικές, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον θα υπάρξει αξιόπιστη χερσαία δύναμη για να καταλάβει και να διατηρήσει εδάφη. Υπάρχουν ισχυροί λόγοι να υποθέσουμε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί θα ενισχύσουν τον πειρασμό αποστολής χερσαίων δυνάμεων.

Οσο για το Κογκρέσο, δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμο να εγκρίνει την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κάτι το οποίο θα απαιτούσε, κατά παράλογο τρόπο, επίκληση νόμου που ψηφίστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η προοπτική ενός νέου μετώπου σ’ αυτόν τον πόλεμο θα αναγκάσει τους νομοθέτες να επανέλθουν στο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή