ΚΟΣΜΟΣ

«Εντυσαν» γυμνά αγάλματα στη Ρώμη

entysan-gymna-agalmata-sti-romi-2119861

Για να μην προσβάλουν τον πρόεδρο του Ιραν, Χασάν Ροχανί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, Ιταλοί αξιωματούχοι φρόντισαν να σκεπάσουν όλα τα γυμνά ανδρικά αγάλματα στο Μουσείο του Καπιτωλίου, όπου ο Ιρανός ηγέτης συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Φωτογραφίες από τη συνάντηση δείχνουν τους δύο άνδρες κοντά στο άγαλμα του έφιππου Μάρκου Αυρηλίου, ενώ τα γειτονικά γυμνά αγάλματα καλύπτονται από λευκούς πίνακες. Ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού δεν θέλησε να σχολιάσει την είδηση, αλλά εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής της Ρώμης, που έχει και τη διαχείριση των μουσείων, επισήμανε ότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στο επίσημο δείπνο όπου παρεκάθησε ο πρόεδρος Ροχανί δεν προσφέρθηκε οινόπνευμα, κάτι που γίνεται κάθε φορά που οι προσκεκλημένοι είναι μουσουλμάνοι.

Η επίσκεψη του προέδρου του Ιράν στην Ευρώπη είναι η πρώτη μετά την άρση των κυρώσεων και επρόκειτο να λάβει χώρα τον Νοέμβριο, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι. Χθες, ο Ιρανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν επί ώρες φιλικά και, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έχουν «κοινές πνευματικές αξίες».