Διασώστες αντιμέτωποι με το ναυτικό δίκαιο

Διασώστες αντιμέτωποι με το ναυτικό δίκαιο

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΣΒΟΣ. Τον πνιγμό τριάντα ενός προσφύγων ανοικτά των ακτών της Λέσβου υποχρεώθηκαν να παρακολουθούν Ελληνες και ξένοι διασώστες στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς εάν εισέρχονταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα για να προσφέρουν τη βοήθειά τους, θα παραβίαζαν τον νόμο.

Την αγανάκτηση και την απελπισία του περιέγραψε χθες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ο Αυστραλός ναυαγοσώστης, που βρέθηκε στη Μυτιλήνη πέρυσι ως εθελοντής, Σάιμον Λιούις.

«Αυτή είναι η φύση της διάσωσης ναυαγών: να βρισκόμαστε στην κατάλληλη θέση, προκειμένου να προλαμβάνουμε τον πνιγμό ανθρώπων. Οταν, όμως, αυτοί βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, δυστυχώς δεν έχουμε δικαίωμα να παρέμβουμε», είπε ο διασώστης Λιούις, μιλώντας στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Το ναυτικό δίκαιο ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να διασχίσουν θαλάσσια σύνορα με δικά τους μέσα και ότι όσοι τους προσφέρουν βοήθεια σε διεθνή χωρικά ύδατα μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη και κατηγορίες διακίνησης μεταναστών.

Για τον λόγο αυτό, οι εθελοντές διασώστες αναγκάζονται να εκτιμούν την κατάσταση των σκαφών με τους μετανάστες από μακριά και να αναμένουν αυτά να φθάσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προτού σπεύσουν να βοηθήσουν.

Ο Λιούις ανέφερε πως η ομάδα συμμετείχε στη διάσωση 517 ανθρώπων σε διάστημα 10 ημερών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή