Ενίσχυση μέτρων ζητεί ο Σουηδός πρωθυπουργός

Ενίσχυση μέτρων ζητεί ο Σουηδός πρωθυπουργός

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ. Για ενίσχυση των μέσων που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία δεσμεύθηκε χθες ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, μετά τη δολοφονία, τη Δευτέρα, 22χρονης υπαλλήλου σε κέντρο φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στην κωμόπολη Μόλνταλ της Δυτικής Σουηδίας.

Ο 15χρονος πρόσφυγας, δράστης της δολοφονίας της 22χρονης Αλεξάντρα Μέζερ, συνελήφθη, ενώ άγνωστα παραμένουν τα κίνητρά του.

Η Μέζερ δέχθηκε χτυπήματα με μαχαίρι από τον 15χρονο, για να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά της. Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο φιλοξενίας που διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία Living Nordic και το οποίο στεγάζεται σε ανακαινισμένο ξενοδοχείο του προαστίου του Γκέτεμποργκ, Μόλνταλ.

Η αστυνομία ανέφερε ότι δύο από τους έντεκα φιλοξενούμενους ανηλίκους του κέντρου ακινητοποίησαν τον δράστη μετά την επίθεση, για να τον παραδώσουν στην αστυνομία.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Δεν είναι δυνατόν να αφήνεις ένα 22χρονο κορίτσι να φροντίζει μόνο του αυτούς τους "ανήλικους", που συχνά μοιάζουν πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι ισχυρίζονται. Κοιτάξτε τι συμβαίνει σε ολόκληρη τη Σουηδία όταν συγκεντρώνεις πολλούς ασυνόδευτους ανήλικους σε ένα σημείο – η εγκληματικότητα αυξάνεται», είπε ο Τομπάιας Χέλστρομ, εκπρόσωπος του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες.

«Εκπληξη» από το κέντρο φιλοξενίας

Ο κοινωνικός λειτουργός Σταφάν Αλεξάντερσον, που εργάζεται στο κέντρο φιλοξενίας του Μόλνταλ, είπε ότι η επίθεση είναι το πρώτο κρούσμα βίας που καταγράφεται στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του κέντρου ανηλίκων.

«Νιώθουμε μεγάλη έκπληξη και έχουμε σοκαριστεί βαθιά. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έρχονται στο κέντρο φιλοξενίας μας είναι ιδιαίτερα φιλικοί. Κάποιες φορές οι νεαροί τσακώνονται και διαφωνούν, αλλά οι καυγάδες αυτοί παραμένουν φραστικοί. Ουδέποτε αντιμετωπίσαμε κρούσμα βίας με θύμα μέλος του προσωπικού μας», λέει ο Αλεξάντερσον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή