Ομπάμα: Τέλος η κράτηση ανηλίκων στην απομόνωση

Ομπάμα: Τέλος η κράτηση ανηλίκων στην απομόνωση

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την κράτηση ανηλίκων και καταδικασθέντων σε πλημμελήματα στην απομόνωση ομοσπονδιακών φυλακών θα απαγορεύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος μνημόνευσε το ενδεχόμενο «καταστροφικών και μόνιμων ψυχολογικών επιπτώσεων», από τη χρήση της απομόνωσης ως σωφρονιστικής μεθόδου.

«Αυτή η μέθοδος τιμωρίας κρατουμένων έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, αισθήματος αποξένωσης, αποκοπής από την πραγματικότητα, μειωμένης ικανότητας συνδιαλλαγής με άλλους και τάσεων βίαιης συμπεριφοράς», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Washington Post. «Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η κράτηση σε συνθήκες απομόνωσης μπορεί να ενισχύσει τις υπάρχουσες ψυχικές παθήσεις και να προκαλέσει νέες, ιδιαίτερα σε ανηλίκους. Οι κρατούμενοι στην απομόνωση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν», γράφει ο πρόεδρος.

Ο κ. Ομπάμα ζήτησε, το περασμένο καλοκαίρι, από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε αναθεώρηση του εγκλεισμού κρατουμένων στην απομόνωση.

Η έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 50 «κατευθυντήριες γραμμές», που θα διασφαλίσουν ότι η απομόνωση θα καταστεί σπάνια διοικητική ποινή και ύστατη λύση για κρατουμένους, οι οποίοι αποτελούν απειλή για το σωφρονιστικό προσωπικό, για τους συγκρατουμένους ή για τους εαυτούς τους.

Οι μεταρρυθμίσεις θα διασφαλίσουν επίσης την επέκταση της ψυχιατρικής βοήθειας σε κρατούμενους με ψυχικές διαταραχές, καθώς και την αύξηση του χρόνου που οι κρατούμενοι στην απομόνωση θα μπορούν να βρίσκονται έξω από τα κελιά τους. Ο Ομπάμα ανέφερε στο άρθρο του ότι η μεταρρύθμιση αυτή αφορά 10.000 κρατούμενους σε ομοσπονδιακά σωφρονιστήρια, υπογραμμίζοντας ότι οι κατευθυντήριες γραμμές θα λειτουργήσουν ως παράδειγμα για μεταρρυθμίσεις σε πολιτειακό επίπεδο.

Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στην περίπτωση του 16χρονου Καλίφ Μπράουντερ, ο οποίος συνελήφθη το 2010 ως ύποπτος μικροκλοπής και κρατήθηκε για τρία χρόνια στην απομόνωση των φυλακών Ράικερς της Νέας Υόρκης, όπου ξυλοκοπήθηκε από κρατούμενους και φρουρούς. Ο Μπράουντερ αποφυλακίστηκε χωρίς να δικαστεί το 2013, για να αυτοκτονήσει πέρυσι. A. P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή