Νέοι περιορισμοί για το άσυλο στη Γερμανία

Νέοι περιορισμοί για το άσυλο στη Γερμανία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το 40% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του περιοδικού Focus επιθυμεί την παραίτηση της Αγκελα Μέρκελ λόγω των χειρισμών της στο προσφυγικό, ενώ το 45% πιστεύει ότι η καγκελάριος πρέπει να παραμείνει. Η σταδιακή επιδείνωση του πολιτικού κλίματος εις βάρος της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο για το πολιτικό της μέλλον, καθώς η Μέρκελ εξακολουθεί να βασίζεται σε στέρεα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Χθες, η συγκυβέρνηση CDU/CSU και SPD συμφώνησε σε νέο γύρο μέτρων που περιορίζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, σε μια κίνηση που απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό ακροατήριο όσο και στους ανθρώπους που ρισκάρουν τη ζωή τους προσπαθώντας να εγκατασταθούν στη Γερμανία. Τα μέτρα, που δεν είναι ακόμη έτοιμα προς ψήφιση, διευκολύνουν την απέλαση υπηκόων βορειοαφρικανικών χωρών και καθυστερούν τις επανενώσεις οικογενειών. Συγκεκριμένα, οι υπήκοοι Αλγερίας, Μαρόκου και Τυνησίας θα έχουν στο εξής ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες να λάβουν άσυλο στη Γερμανία, καθώς οι χώρες αυτές χαρακτηρίστηκαν «ασφαλείς χώρες καταγωγής». Στην ίδια κατηγορία έθεσαν οι γερμανικές αρχές τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στα τέλη της περυσινής χρονιάς.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία, της οποίας ο πληθυσμός αυξήθηκε στα 82 εκατομμύρια με τις νέες αφίξεις. Πρόβλεψη για τουλάχιστον αντίστοιχο αριθμό έχει γίνει για φέτος, κάτι που επιβεβαιώνεται από την αύξηση των αφίξεων του Ιανουαρίου, σε σύγκριση με πέρυσι, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει υποσχεθεί ότι θα υπάρξει «αισθητή» μείωση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που θα φθάσουν στη χώρα φέτος, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πώς θα το επιτύχει.

Η εχθρότητα κάποιων Γερμανών προς τους πρόσφυγες δεν περιορίζεται σε δημοσκοπικές απαντήσεις, αλλά παίρνει δολοφονικές διαστάσεις. Χθες στη 1.15 τα ξημερώματα, άγνωστος πέταξε χειροβομβίδα στο εσωτερικό κέντρου υποδοχής αιτούντων άσυλο στην πόλη Φίλιγκεν-Σβένιγκεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Η χειροβομβίδα, που δεν εξερράγη, εντοπίστηκε από τον φρουρό και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς στις 5 τα ξημερώματα, αφότου είχαν απομακρυνθεί άρον άρον από τον χώρο οι 20 ένοικοι.

Χθες οι βρετανικοί Financial Times στηλίτευσαν μία από τις λύσεις που προτείνονται στη Γερμανία, τον εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει κλουβί μεταναστών», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της εφημερίδας. «Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις για το πόσο επικίνδυνο πολιτικά θα ήταν ένα κλείσιμο των συνόρων ΠΓΔΜ-Ελλάδας», αναφέρει. «Σε αυτή την περίπτωση, η Ε.Ε. θα βοηθούσε ένα μη μέλος να φτιάξει φράκτη αψηφώντας τη βούληση ενός μέλους. Αυτό θα ενέτεινε την εντύπωση πως οι πλούσιοι Ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο σχεδόν ως γιγάντια κλουβιά μεταναστών», σημειώνει η εφημερίδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή