ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Αμεση εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό

merkel-amesi-efarmogi-tis-symfonias-e-e-toyrkias-gia-to-prosfygiko-2120175

Εφαρμογή, το ταχύτερο δυνατόν, της συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτησε την Παρασκευή η Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη για πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Μιλήσαμε για το ζήτημα των προσφύγων φυσικά, σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως, διότι έχουμε ανάγκη (να σημειωθεί) πρόοδος», ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Η Ιταλία εγείρει εμπόδια στο σχέδιο της Ε.Ε. να προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για τη δέσμευσή της να μειώσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τα κράτη – μέλη.

Αλματώδης αύξηση του πληθυσμού στη Γερμανία

Ο πληθυσμός της Γερμανίας εκτιμάται πως μεγεθύνθηκε το 2015 κατά περίπου 700.000 ανθρώπους, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς η μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών υπερκάλυψε την αύξηση των θανάτων, καταδεικνύουν τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία (destatis).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξήθηκε το 2015 στα 81,9 εκατομμύρια, από 81,2 εκατομμύρια το 2014. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί μετά το 1992.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία εξήγησε ότι πέρυσι έφθασαν στη χώρα τουλάχιστον 900.000 περισσότεροι άνθρωποι από εκείνους που την εγκατέλειψαν. Αυτό υπερκάλυψε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας — τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων και των θανάτων, που εκτιμάται ότι κυμάνθηκε από 190.000 ως 215.000.