Μετ’ εμποδίων οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη

Μετ’ εμποδίων οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ατμόσφαιρα έντονης καχυποψίας και αβεβαιότητας ξεκίνησε χθες στη Γενεύη η πρώτη, στα τρία χρόνια του συριακού εμφυλίου πολέμου, προσπάθεια διαπραγμάτευσης μιας ειρηνικής λύσης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αντιπροσωπεία του ισχυρότερου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, της επονομαζόμενης Υψηλής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος αναμενόταν να συναντηθεί αργότερα με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Ασαντ. Εάν αρθούν τα υπάρχοντα εμπόδια –ένα μεγάλο «αν» με τα μέχρι στιγμής δεδομένα– προβλέπεται να ξεκινήσουν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με πρώτο στόχο την κατάπαυση του πυρός και τελική επιδίωξη την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, με ορίζοντα έξι μηνών.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που συγκροτήθηκε στο Ριάντ με την ενεργό υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, αποφάσισε με κρύα καρδιά να μεταβεί στη Γενεύη την περασμένη Παρασκευή. Μέχρι χθες το βράδυ, ωστόσο, απειλούσε να αποσυρθεί από τις διαβουλεύσεις πριν καλά καλά ξεκινήσουν, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις στην κυβέρνηση Ασαντ. Οι βασικές αξιώσεις της αντιπολίτευσης αφορούσαν την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, στο πλαίσιο των χειρονομιών καλής θέλησης για την αποκατάσταση κλίματος ελάχιστης εμπιστοσύνης. Ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ Τζαφάρι, δήλωσε την Κυριακή ότι η Δαμασκός εξετάζει το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων, συμφωνιών εκεχειρίας και ανοίγματος διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια. Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι παρόμοιες κινήσεις πρέπει να αποτελέσουν καρπό των διαπραγματεύσεων και όχι προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή τους.

Στο εσωτερικό της Συρίας, η κατάσταση μόνο ειρήνευση δεν προοιωνιζόταν. Στους 70 νεκρούς ανέβηκε ο μακάβριος απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας του Ι.Κ. σε ελεγχόμενο από τον κυβερνητικό στρατό προάστιο της Δαμασκού, όπου βρίσκεται ένας από τους ιερότερους χώρους προσκυνήματος των σιιτών. Εξάλλου, κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην περιοχή του Χαλεπίου, ανακτώντας εδάφη σε βάρος της ισλαμικής αντιπολίτευσης.

Αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία ότι ο απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση του Ι.Κ. επισκέφθηκε περιοχές της Βόρειας Συρίας που ελέγχονται από το κουρδικό κόμμα PYD και την ένοπλη πολιτοφυλακή του, YPG. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο εν λόγω απεσταλμένος, Μπρετ Μακ Γκουρκ, προσγειώθηκε με ελικόπτερο σε αεροδρόμιο που ελέγχεται από την YPG και επισκέφθηκε την περιοχή Τζαζίρα και την πόλη-σύμβολο της κουρδικής αντίστασης, Κομπάνι. Η εξέλιξη αυτή θορύβησε την Αγκυρα, η οποία αντιμετωπίζει το PYD και την YPG ως τρομοκρατικές οργανώσεις, λόγω της στενής συγγένειάς τους με το αυτονομιστικό κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας, ΡΚΚ. Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απέρριψε ως «αβάσιμη προπαγάνδα και προμελετημένη προβοκάτσια» την καταγγελία της Αγκυρας, σύμφωνα με την οποία ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος SU-34 παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο στα σύνορα με τη Συρία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στην καταγγελία, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώθηκε από το ΝΑΤΟ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή