Νέος αντικαπνιστικός νόμος με τσουχτερά πρόστιμα

Νέος αντικαπνιστικός νόμος με τσουχτερά πρόστιμα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Πρόστιμο 300 ευρώ για όποιον συλλαμβάνεται να σβήνει τσιγάρο στα πλακόστρωτα και στους δρόμους των ιταλικών πόλεων ισχύει από χθες στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, η απαγόρευση του καπνίσματος, που εφαρμόζεται ήδη σε εστιατόρια και δημόσιους χώρους, επεκτείνεται και στο εσωτερικό αυτοκινήτων, αν σε αυτά βρίσκονται έγκυοι ή μικρά παιδιά.

Στο εξής, το κάπνισμα απαγορεύεται επίσης έξω από τα ιταλικά νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ, ακόμη και αν οι καπνιστές δεν έχουν σχέση με τους χώρους αυτούς, θα παρατηρήσουν την επίδραση της νέας νομοθεσίας στο εξωτερικό των πακέτων τους. Από τον Μάιο τα πακέτα τσιγάρων που πωλούνται στην Ιταλία θα περιλαμβάνουν όχι μόνον προειδοποιήσεις υγείας, αλλά και έγχρωμες εικόνες από τις βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο στην υγεία, καθώς και τον αριθμό της τηλεφωνικής γραμμής στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι καπνιστές για να βοηθηθούν στην απεξάρτηση. Τα μηνύματα αυτά θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου.

Το 2012, η Αυστραλία εφάρμοσε αντίστοιχες διατάξεις για την παρουσίαση των πακέτων, με τον πρόσθετο όρο στο υπόλοιπο πακέτο να μην εμφανίζονται διακριτικά χρώματα ή λογότυπο, παρά μόνον να αναγράφεται στο κάτω μέρος των πακέτων η μάρκα με μικρά ομοιόμορφα γράμματα. Μέσα σε τρία χρόνια από την εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής το ποσοστό καπνιστών στην Αυστραλία έπεσε από 15% στο 12,5%, ενώ ο συγκεκριμένος νόμος προξένησε την οργή των καπνοβιομηχανιών, που προσπάθησαν να τον καταργήσουν επικαλούμενες τη ζημία στα κέρδη τους. To 2011, η εταιρεία Philip Morris προσέφυγε στη διαιτησία, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση των εμπορικών σημάτων παραβιάζει τις διατάξεις προστασίας ξένων επενδυτών που περιλαμβάνονται στη διμερή εμπορική συμφωνία Αυστραλίας-Χονγκ Κονγκ. Η υπόθεση έληξε μόλις τον Δεκέμβριο του 2015, με την επιτροπή διαιτησίας να αποφασίζει ότι δεν είναι αρμόδια να κρίνει την υπόθεση, αφού πρώτα η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε ξοδέψει σχεδόν 200 εκατ. δολάρια για να υπερασπισθεί τη νομοθεσία.

«Οι καπνοβιομηχανίες επιθυμούν απελπισμένα να αποτρέψουν τα ομοιόμορφα πακέτα στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο, γιατί γνωρίζουν ότι αυτό λειτουργεί», είπε ο πρόεδρος της αυστραλιανής επιτροπής ειδικών που πρότεινε τα μέτρα, Μάικ Ντάουμπ. Ανάλογα μέτρα εξετάζει τώρα και η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Γαλλία και άλλες χώρες.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα στις ταινίες αποτελεί αποτελεσματική διαφήμιση του προϊόντος, καθώς ένας στους τρεις εφήβους που ξεκινούν το κάπνισμα έχουν επηρεαστεί από τις εικόνες κινηματογραφικών αστέρων. Προκειμένου να βγάλει το τσιγάρο από τις ταινίες, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί ότι οι ταινίες στις οποίες οι ηθοποιοί καπνίζουν πρέπει να κατατάσσονται στις «κατάλληλες άνω των 18» και να προβάλλονται ύστερα από διαφημίσεις με αυστηρό αντικαπνιστικό μήνυμα.

Οι αντικαπνιστικές εκστρατείες δεκαετιών έχουν μειώσει σε πολλές χώρες τον αριθμό των καπνιστών, αλλά η μείωση δεν είναι αρκετή: τουλάχιστον 70.000-83.000 θάνατοι ετησίως στην Ιταλία οφείλονται στο τσιγάρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή