Επιτροπή του ΟΗΕ στο πλευρό του Τζ. Ασάντζ

Επιτροπή του ΟΗΕ στο πλευρό του Τζ. Ασάντζ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Παράνομη χαρακτήρισε η αρμόδια ομάδα εργασίας του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη στέρηση της ελευθερίας του Τζούλιαν Ασάντζ, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί τα τελευταία 3,5 χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Ο ιδρυτής της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks έχει λάβει πολιτικό άσυλο στο Εκουαδόρ, αλλά οι βρετανικές αρχές δεν του επιτρέπουν να μεταβεί από την πρεσβεία στο αεροδρόμιο, λόγω εντάλματος από τις σουηδικές αρχές.

Η εισαγγελία της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες ότι η απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ τυπικά δεν αλλάζει κάτι στην υπόθεση του Ασάντζ, τον οποίο οι σουηδικές αρχές θέλουν να ανακρίνουν σε σχέση με κατηγορίες βιασμού. Ο Ασάντζ κατηγορείτο και για άλλα, μικρότερης βαρύτητας, σεξουαλικά αδικήματα, τα οποία έχουν παραγραφεί. Ο 44χρονος Αυστραλός υποστηρίζει ότι οι υποθέσεις αποτελούν «κυνήγι μαγισσών» και ότι ο πραγματικός στόχος είναι να εκδοθεί στις ΗΠΑ και να δικαστεί για τη δημοσίευση εγγράφων.

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση πρόκειται να δημοσιεύσει επισήμως σήμερα την απόφασή της υπέρ του Ασάντζ. Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, αλλά ασκεί σημαντική πίεση στη Στοκχόλμη. Στο παρελθόν, κρατούμενοι όπως η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, Αουν Σαν Σου Τσι, και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέισον Ρεζαϊάν, που κρατείτο στο Ιράν, απελευθερώθηκαν μετά τις συστάσεις της επιτροπής.

Δεκάδες δικηγορικές οργανώσεις, αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο υποστήριξαν την προσφυγή του Ασάντζ ενώπιον της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ, το 2014. «Αν η Βρετανία σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της προς τον ΟΗΕ, πρέπει να σεβαστεί την απόφαση της ομάδας εργασίας που εφαρμόζει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα πολιτικά δικαιώματα», είπε ο Κριστόφ Μαρσάν, μέλος της νομικής ομάδας που υποστηρίζει τον Ασάντζ. Οι δικηγόροι του Ασάντζ σημείωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ορίζει ως εγκλεισμό μόνον τη φυλάκιση αλλά και τον περιορισμό των κινήσεων ενός ανθρώπου λόγω του φόβου της σύλληψης.

Προτού διαρρεύσει η απόφαση της ομάδας εργασίας, ο Ασάντζ είχε δηλώσει ότι, αν η απόφαση είναι εις βάρος του, θα εγκαταλείψει την πρεσβεία και θα συλληφθεί σήμερα το μεσημέρι στις 12. «Αν όμως κριθεί ότι τα εμπλεκόμενα κράτη έχουν ενεργήσει παρανόμως, προσδοκώ την άμεση επιστροφή του διαβατηρίου μου και τον τερματισμό των προσπαθειών για τη σύλληψή μου», είπε.

Τα 3,5 χρόνια που έχει περάσει κλεισμένος σε 20 τετραγωνικά μέτρα έχουν επιδράσει αρνητικά στην υγεία του Ασάντζ, αλλά δεν τον έχουν εμποδίσει να συνεχίσει να εργάζεται για τη διαφάνεια, με τρόπο που ενοχλεί τους ισχυρούς του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια, η WikiLeaks έχει δημοσιεύσει κεφάλαια από τις μυστικές εμπορικές συμφωνίες TiSA και TPP, ενώ έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 δολάρια από δωρεές που θα δοθούν ως έπαθλο σε όποιον δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας ΤΤΙΡ.

Ο Ασάντζ ίδρυσε την WikiLeaks το 2006, υποσχόμενος ότι η ιστοσελίδα θα προφυλάσσει την ανωνυμία των πηγών και δεν θα διστάζει να δημοσιεύσει το υλικό που λαμβάνει. Ο Ασάντζ μπήκε στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών μετά τη δημοσίευση 500.000 στρατιωτικών αρχείων για τους πολέμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και 250.000 διπλωματικών εγγράφων που έριξαν φως στην παγκόσμια διπλωματική Ιστορία των τελευταίων ετών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή