Παραβίαση δικαιωμάτων στη Γαλλία

Παραβίαση δικαιωμάτων στη Γαλλία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Παραβιάσεις των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων μουσουλμάνων πολιτών, εξαιτίας των βίαιων αστυνομικών εφόδων και των ποινών κατ’ οίκον περιορισμού, προκαλεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, σύμφωνα με ξεχωριστές εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημοσιεύθηκαν χθες.

Οι στόχοι των αστυνομικών εφόδων ανέφεραν ότι η αστυνομία εισέβαλε σε σπίτια, εστιατόρια και μουσουλμανικά τεμένη, προκαλώντας ζημιές στα προσωπικά τους είδη, πετώντας Κοράνια στο πάτωμα, τρομοκρατώντας παιδιά και επιβάλλοντας τόσο αυστηρούς δικαστικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους, που πολλοί από αυτούς έχασαν τις δουλειές και το εισόδημά τους.

Οι έφοδοι αυτές πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, που κόστισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Οι εκθέσεις και των δύο οργανώσεων υπογραμμίζουν ότι οι 3.200 έφοδοι οδήγησαν σε ελάχιστα απτά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το HRW, αν και 350 με 400 άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας έχει διατάξει μόλις πέντε έρευνες για τρομοκρατία. Σε μία έφοδο των Αρχών, το HRW καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί έσπασαν τέσσερα δόντια αναπήρου, για να αντιληφθούν λίγο αργότερα ότι δεν ήταν ο άνδρας που αναζητούσαν. Σε άλλη περίπτωση, τα παιδιά διαζευγμένης μητέρας παραδόθηκαν στις κοινωνικές υπηρεσίες μετά την έφοδο στο σπίτι της.

Η Διεθνής Αμνηστία περιγράφει στην έκθεσή της εισβολή αστυνομικών στο σπίτι ηλικιωμένου καρδιοπαθούς άνδρα. Η έφοδος προκάλεσε τη λιποθυμία του ηλικιωμένου, ο οποίος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο. Στην ανάπηρη κόρη του, όμως, δεν επετράπη να συνοδεύσει τον πατέρα της, με τους αστυνομικούς να της βάζουν χειροπέδες και να τη δένουν στο καλοριφέρ του διαμερίσματος. «Σε συγκυρία αυξανόμενης ισλαμοφοβίας, η γαλλική κυβέρνηση οφείλει να απλώσει το χέρι στους μουσουλμάνους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν είναι ύποπτοι εξαιτίας του θρησκεύματος ή της καταγωγής τους. Η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στις εβδομάδες που ακολούθησαν τις επιθέσεις του Νοεμβρίου», αναφέρει το HRW.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή