Σφοδρή αντιπαράθεση Χίλαρι – Σάντερς

Σφοδρή αντιπαράθεση Χίλαρι – Σάντερς

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΕΡΑΜ, Νιου Χάμσαϊρ. Στην επίθεση πέρασε την Πέμπτη η Χίλαρι Κλίντον εναντίον του αντιπάλου της για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, Μπέρνι Σάντερς, στο μεταξύ τους ντιμπέιτ, που διεξήχθη στο Νιου Χάμσαϊρ εν όψει της προκριματικής αναμέτρησης στην πολιτεία την Τρίτη.

Η κ. Κλίντον αμφισβήτησε ευθέως τη βιωσιμότητα των φιλόδοξων προτάσεων του Σάντερς, κατηγορώντας τον για «περίτεχνη σπίλωση», εξαιτίας των δηλώσεών του ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών μπορεί να εξαγορασθεί από τους εύπορους δωρητές της εκστρατείας της.

Από τη μεριά του, ο Σάντερς αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα, αμφισβητώντας τις προοδευτικές περγαμηνές της Κλίντον και παρουσιάζοντάς την ως μέρος του πολιτικού κατεστημένου. Η ένταση της συζήτησης αντικατόπτριζε τη μικρή διαφορά που χωρίζει πλέον τους δύο υποψηφίους, όπως φάνηκε και από την ουσιαστική τους ισοψηφία στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβας αυτή την εβδομάδα.

Η δήλωση του Σάντερς ότι η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να επηρεασθεί από τις δωρεές της Γουόλ Στριτ προκάλεσε μία από τις εντονότερες ανταλλαγές του ντιμπέιτ. «Φτάνει ώς εδώ! Αν έχετε κάτι να πείτε, πείτε το ευθέως. Δεν θα μπορέσετε, όμως, να βρείτε καμία περίπτωση, στην οποία μετέβαλα την άποψη ή την ψήφο μου εξαιτίας κάποιας δωρεάς προς την εκστρατεία μου. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι ώρα να πάψετε την περίτεχνη αυτή σπίλωση» είπε η κ. Κλίντον. Τον χαρακτηρισμό της ως «μέρος του κατεστημένου» αμφισβήτησε η κ. Κλίντον, λέγοντας: «Το βρίσκω πολύ διασκεδαστικό να κατηγορείτε μία γυναίκα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, ότι εκφράζει το κατεστημένο».

Εξίσου έντονη υπήρξε, στο μεταξύ, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων για το ποιος πραγματικά εκφράζει το αμερικανικό προοδευτικό πνεύμα. «Προοδευτικός είναι αυτός που σημειώνει προόδους» είπε η κ. Κλίντον, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του Μπέρνι Σάντερς, υπενθυμίζοντας στο κοινό την αρνητική του ψήφο το 1993 στον νόμο Μπρέιντι, που όριζε ότι οι αγοραστές όπλων έπρεπε να υπόκεινται σε προκαταρκτικό ομοσπονδιακό έλεγχο, αλλά και τη θετική του ψήφο το 2005 σε νόμο που προσέφερε νομική ασυλία σε κατασκευαστές και εμπόρους όπλων, από αγωγές στην αστική δικαιοσύνη. «Δεν μπορώ να πω ότι η καταψήφιση του νόμου Μπρέιντι πέντε φορές είναι ιδιαίτερα προοδευτική πράξη. Δεν πιστεύω ότι είναι δείγμα προοδευτισμού να προσφέρει κανείς ασυλία σε κατασκευαστές και εμπόρους όπλων» είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μπέρνι Σάντερς, όμως, απήντησε επαναφέροντας τη θετική ψήφο της κ. Κλίντον, ως γερουσιαστού της Νέας Υόρκης, με την οποία ενέκρινε την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Ο κ. Σάντερς επισήμανε ότι αυτός ψήφισε κατά του πολέμου στο Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική εισβολή του 2003 οδήγησε στην ενίσχυση του σουνιτικού εξτρεμισμού και στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους.

Η τακτική της Χίλαρι

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, ο Μπέρνι Σάντερς εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο «φαβορί» της προκριματικής αναμέτρησης στο Νιου Χάμσαϊρ, με τη Χίλαρι Κλίντον να υστερεί σημαντικά. Το δημοσκοπικό της μειονέκτημα, όμως, έδωσε νέα πνοή στην πρώην υπουργό Εξωτερικών, που επέλεξε να περάσει στην επίθεση με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Η τακτική αυτή της Χίλαρι Κλίντον θύμισε την αναμέτρησή της με τον Μπαράκ Ομπάμα για το χρίσμα των Δημοκρατικών του 2008.

Η κ. Κλίντον είχε εκκινήσει την κούρσα του 2008 ως σαφές φαβορί, προτού η δημοτικότητά της υποχωρήσει απέναντι σε εκείνη του σημερινού Αμερικανού προέδρου. Η δημοσκοπική αυτή υποχώρηση, όμως, είχε «απελευθερώσει» τη Χίλαρι Κλίντοιν, που είχε επιλέξει αιχμηρή και επιθετική πολιτική τακτική, δίνοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην προεκλογική εκστρατεία και αποδεικνύοντας τις ικανότητές της ως υποψηφίου.

Οι δύο αντίπαλοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών θα αντιπαρατεθούν εκ νέου στο Ουϊσκόνσιν και τη Φλόριντα μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά και στο Φλιντ του Μίσιγκαν τον Μάρτιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή