Αμεση μείωση των προσφυγικών ροών ζητά από την Τουρκία η Κομισιόν

Αμεση μείωση των προσφυγικών ροών ζητά από την Τουρκία η Κομισιόν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι απαραίτητο η Τουρκία να μειώσει δραματικά, μέσα λίγες εβδομάδες, τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα, διαφορετικά θα αυξηθούν οι πιέσεις για κλείσιμο συνόρων και φράκτες, προειδοποίησε το Σάββατο με δηλώσεις του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Η Τουρκία πρέπει να επιδείξει αποτελέσματα έως τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, υπογράμμισε ο κ. Χαν, ο οποίος επισήμανε ότι «το σχέδιο δράσης είχε συμφωνηθεί πριν από περισσότερο από δύο μήνες και εξακολουθούμε να μην βλέπουμε σημαντική μείωση στον αριθμό των μεταναστών».

«Η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, δεν έχω αμφιβολία», δήλωσε ο Χαν, προσθέτοντας πως η ανάγκη της Άγκυρας να στείλει δυνάμεις για να μειώσει τη βία στη νοτιοανατολική Τουρκία «δεν αποτελεί δικαιολογία» για να μην ελέγχει τη δυτική ακτή της και να μην συνεργάζεται με την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αποτύχει η συμφωνία με την Τουρκία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάτι τέτοιο θα αύξανε την πίεση για να βρεθούν άλλες λύσεις», αναφερόμενος στους συνοριακούς φράκτες που αντιβαίνουν στους κανόνες της ΕΕ περί της ελευθερίας των πολιτών της να διασχίζουν τα εσωτερικά σύνορά της για να ζήσουν και να εργασθούν.

Ο Χαν τόνισε πως, αν υψωθούν τέτοιοι φράκτες, το μόνο που θα γίνει θα είναι να δημιουργηθεί ένα «ντόμινο», με πολλές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζώνη Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή