Σφοδρή επίθεση Αγκυρας με στόχο ΗΠΑ και Ρωσία

Σφοδρή επίθεση Αγκυρας με στόχο ΗΠΑ και Ρωσία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αγωνία της Aγκυρας για την τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις στη γειτονική της Συρία αντανακλούν οι χθεσινές σφοδρές επικρίσεις των Ερντογάν και Νταβούτογλου εναντίον όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε σύσκεψη περιφερειακών αξιωματούχων στην Aγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ομπάμα για την υποστήριξη που παρέχει στο κουρδικό κόμμα της Συρίας PYD, υποστηρίζοντας ότι η ανικανότητα της Ουάσιγκτον να αντιληφθεί την πραγματική φύση της αυτονομιστικής οργάνωσης μετέτρεψε σε «λίμνη αίματος» τον συριακό Βορρά.

«Είσαστε μαζί μας ή με του τρομοκράτες του PYD και του ΡΚΚ;», διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς, ο Τούρκος πρόεδρος. Το PYD διατηρεί στενές σχέσεις με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, ΡΚΚ, και αντιμετωπίζεται από την Aγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, θεωρώντας το PYD χρήσιμο σύμμαχο στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε δημοσίως ότι η κυβέρνησή του δεν θεωρεί το PYD τρομοκρατική οργάνωση. Η κίνηση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή για να του ζητήσει εξηγήσεις. Την ατμόσφαιρα φόρτισε ακόμη περισσότερο ο θάνατος ενός Τούρκου στρατιώτη στη διάρκεια χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και ανταρτών του ΡΚΚ στα σύνορα με τη Συρία.

Την ίδια ώρα, οργάνωση-ομπρέλα των Κούρδων της Συρίας, με πυρήνα το PYD, άνοιγε χθες γραφείο της αντιπροσωπείας της στη Μόσχα. Αν και η Ρωσία έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για διπλωματική αποστολή, η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι θα οξύνει ακόμη περισσότερο τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι συνένοχη με το καθεστώς Aσαντ για επιχειρήσεις «εθνοκάθαρσης» στην περιοχή του Χαλεπίου, όπου ο συριακός στρατός συνεχίζει την προέλασή του σε βάρος των αντικαθεστωτικών ανταρτών, υπό την κάλυψη των πυκνών αεροπορικών βομβαρδισμών της Ρωσίας.

Επικρίσεις για τη στάση της κυβέρνησης Ομπάμα στο συριακό πρόβλημα διατύπωσε και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έκανε λόγο για «αμφισημίες» στη γραμμή «της ηγετικής δύναμης του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στο Μόναχο, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών των δυνάμεων που εμπλέκονται άμεσα στο συριακό δράμα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, θα αναζητήσουν δρόμους για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης. Η συριακή αντιπολίτευση ζητάει να σταματήσει η προέλαση του κυβερνητικού στρατού και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ως προϋπόθεση για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή