Υποτονικό ντιμπέιτ Δημοκρατικών

Υποτονικό ντιμπέιτ Δημοκρατικών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους, για ακόμη μία φορά, οι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς, οι οποίοι συμμετείχαν σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ την Πέμπτη. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η στήριξη προς τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και το σύστημα υγείας και το μεταναστευτικό. Καθώς ο προεκλογικός αγώνας εστιάζεται, τις ερχόμενες εβδομάδες, σε πολιτείες με μεγάλα ποσοστά Αφροαμερικανών ή ισπανόφωνων ψηφοφόρων, οι δύο υποψήφιοι προσπάθησαν να προσελκύσουν τις μειονότητες σε ένα ντιμπέιτ, το οποίο κυμάνθηκε, γενικά, σε χαμηλότερους τόνους από ό,τι οι προηγούμενες τηλεμαχίες.

Σε μία από τις λίγες έντονες στιγμές της βραδιάς, η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Μπέρνι Σάντερς ότι εμφανίζεται υπερβολικά επικριτικός του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος παραμένει, αξίζει να σημειωθεί, εξαιρετικά δημοφιλής στους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους σε πολιτείες όπως η Νότια Καρολίνα, όπου πρόκειται να διεξαχθούν προκριματικές εκλογές τις επόμενες εβδομάδες. «Την κριτική που ακούσαμε από τον γερουσιαστή Σάντερς για τον πρόεδρό μας θα την περίμενα από τους Ρεπουμπλικανούς, όχι από κάποιον που διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Ομπάμα», είπε η Χίλαρι Κλίντον, για να της απαντήσει ο αντίπαλός της, Μπέρνι Σάντερς, ότι «αυτό είναι ένα χτύπημα κάτω από τη μέση. Αραγε, οι γερουσιαστές έχουν το δικαίωμα να διαφωνούν με τον πρόεδρο;» ερώτημα στο οποίο η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε λέγοντας ότι η τοποθέτηση του Σάντερς, ότι, δηλαδή, ο Ομπάμα «είναι αδύναμος και μια απογοήτευση», δεν είναι απλή κριτική.

Η Χίλαρι Κλίντον, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, προσπαθεί να βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο, μετά την ήττα της στο Νιου Χαμσάιρ. Ετσι, άδραξε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον Σάντερς πως παραπλανά τους Αμερικανούς για την υγειονομική περίθαλψη, εξηγώντας ότι η πρόταση του γερουσιαστή για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, στην πραγματικότητα θα αποδομήσει το πρόγραμμα Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη, προσθέτοντας ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν και ότι πρόκειται για μια υπόσχεση που δεν θα υλοποιηθεί». Ο Σάντερς ανταπάντησε ότι δεν είναι πρόθεσή του να αποδομήσει οτιδήποτε και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και όχι προνόμιο κάποιων και γι’ αυτό θα αγωνιστώ». Στη συνέχεια, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ επανέλαβε πως η Χίλαρι Κλίντον έχει δεσμεύσεις προς τα συμφέροντα της Ουόλ Στριτ, που κάποτε εκπροσωπούσε ως γερουσιαστής Νέας Υόρκης.

Αργότερα, οι δύο μονομάχοι κατήγγειλαν τον μεγάλο αριθμό Αφροαμερικανών που καταλήγουν στις φυλακές και ζήτησαν μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα συμφώνησαν στην ανάγκη μεταρρύθμισης των πολιτικών που διέπουν τη μετανάστευση, ένα θέμα καυτό για τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, αλλά διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα χειρίστηκε το θέμα των ανηλίκων που μπαίνουν στη χώρα μόνοι και χωρίς έγγραφα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή