Τουρκία: Σε δίκη οι δύο διακινητές προσφύγων

Τουρκία: Σε δίκη οι δύο διακινητές προσφύγων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ξεκίνησε χθες στη Αλικαρνασσό η δίκη των δύο Σύρων Μουαφάκα Αλαμπάς και Ασέμ Αλφρχάντ, που κατηγορούνται ως διακινητές στο διασημότερο ναυάγιο της περασμένης χρονιάς, το οποίο κόστισε τη ζωή στον 3χρονο Αϊλάν Κουρντί, τον αδελφό του και τη μητέρα του.

Η βύθιση του φουσκωτού σκάφους που μετέφερε την οικογένεια Κουρντί και άλλους πρόσφυγες από την Αλικαρνασσό στην Κω δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό σε μια χρονιά κατά την οποία το Αιγαίο έγινε υγρός τάφος για εκατοντάδες πρόσφυγες. Ομως η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, με το κόκκινο μπλουζάκι και το τζιν σορτσάκι, μπρούμυτα στην παραλία, έκανε τον γύρο του κόσμου και σόκαρε την κοινή γνώμη.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι οι πρόσφυγες αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τις βάρκες, κάτι που φαίνεται ότι συνέβη με τον πατέρα του Αϊλάν και μοναδικό διασωθέντα της οικογενείας, Αμπντουλάχ Κουρντί. Ο Αμπντουλάχ Κουρντί είναι επίσης κατηγορούμενος στη δίκη, αλλά δεν βρίσκεται στο εδώλιο γιατί έχει επιστρέψει στην πατρίδα του, το κατεστραμμένο Κομπάνι της Συρίας.

Οι δύο κατηγορούμενοι, που υποστηρίζουν ότι δεν είναι επαγγελματίες και δεν έλαβαν αμοιβές, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης που φθάνουν τα 35 χρόνια. Οι δύο Σύροι κατηγορούνται για λαθραία διακίνηση ανθρώπων και για πέντε ανθρωποκτονίες λόγω «εσκεμμένης αμέλειας».

«Ο πραγματικός εγκληματίας εδώ, ο οργανωτής, είναι ο Αμπντουλάχ Κουρντί, που έγινε ήρωας στην τηλεόραση, αλλά δεν έχει καταθέσει καν», είπε στο δικαστήριο ο Ασέμ Αλφρχάντ. «Ολοι τον ήξεραν, έπαιρνε λεφτά από τους ανθρώπους του». Ο συνήγορος του Αλφρχάντ είπε ότι ο πελάτης του δεν έλαβε χρήματα από κανέναν και ότι απλώς ήθελε να πάει στην Ευρώπη.

Η δίκη έχει συμβολική σημασία για την τουρκική κυβέρνηση, η οποία συχνά κατηγορείται ότι «κάνει τα στραβά μάτια» στα δίκτυα των διακινητών. Συστηματικά κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι ως διακινητές, αλλά πάντοτε πρόκειται για τα «μικρά ψάρια» στην τροφική αλυσίδα της μαφίας που χρεώνει χιλιάδες ευρώ για ταξίδια σε αναξιόπλοες υπερφορτωμένες φουσκωτές βάρκες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή