Την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ επικρίνει ο Βαλς

Την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ επικρίνει ο Βαλς

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, που έφερε στη χώρα της 1,1 εκατ. πρόσφυγες μέσα στο 2015, δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη. Την προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στον γερμανικό περιφερειακό όμιλο ΜΜΕ Φούνκε, την ώρα που η καγκελάριος υποδεχόταν τον Αμερικανό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ στην καγκελαρία για μια συνάντηση με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

«Η πολιτική αυτή που είναι προσωρινά δικαιολογημένη, δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαλς, επικαλούμενος τις περιορισμένες δομές φιλοξενίας, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Πρέπει να το πούμε σαφώς: η Ευρώπη δεν μπορεί να πάρει όλους τους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ ή την Αφρική. Πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της, της μετανάστευσης και της πολιτικής ασύλου», είπε καθ’ οδόν προς τη σύνοδο ασφαλείας του Μονάχου. Είχαν προηγηθεί οι επικρίσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σε εκτενή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» ότι «είναι απλώς ανεγκέφαλο να ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες της Ευρώπης και να καλούνται όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στη χώρα σου. Η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης είναι απολύτως αποτυχημένη, όλα αυτά είναι τρομακτικά», κατέληξε ο Μεντβέτεφ. Εξίσου εχθρικό είναι και το κλίμα στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου σχεδόν το 40% ζητεί την παραίτηση της καγκελαρίου λόγω της πολιτικής ασύλου που ακολουθεί. Στροφή στη μεταναστευτική πολιτική του Βερολίνου ζήτησε, τέλος, και η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μπιλντ».

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για το φεστιβάλ κινηματογράφου, μετά τη συνάντηση του με τη Μέρκελ επρόκειτο να συναντηθεί με ομάδες προσφύγων για να μιλήσει μαζί τους και να τους ρωτήσει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει. Το προσφυγικό θέμα έχει επηρεάσει περισσότερες από δέκα παραγωγές του Φεστιβάλ του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων το ντοκιμαντέρ του βραβευμένου Ιταλού Τζιανφράνκο Ρόζι «Φωτιά στη θάλασσα» («Fuocoammare»), που αφορά τη Λαμπεντούζα, ενώ, σε ανάλογο πλαίσιο, στην κατηγορία «Panorama» των πειραματικών ταινιών θα προβληθεί «Ο δρόμος για την Κωνσταντινούπολη» του Γάλλου σκηνοθέτη Ρασίντ Μπουσαρέμπ για μια Βελγίδα η οποία ανακαλύπτει ότι η κόρη της έχει ενταχθεί στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή