«Αναπόφευκτη μια επίθεση ISIS στις ΗΠΑ»

«Αναπόφευκτη μια επίθεση ISIS στις ΗΠΑ»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε την προοπτική απόπειρας τρομοκρατικής επίθεσης από μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) επί αμερικανικού εδάφους ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, σε συνέντευξή του στη δημοσιογραφική εκπομπή «60 Minutes» του δικτύου CBS.

«Περιμένω ότι θα προσπαθήσουν να θέσουν σε ενέργεια πράκτορες και εξοπλισμό, με στόχο να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι ή να πείσουν άλλους να προβούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Εκτιμώ έτσι ότι οι επιθέσεις αυτές είναι αναπόφευκτες. Δεν πιστεύω, όμως, ότι η επιτυχία των επιθέσεων αυτών είναι προδιαγεγραμμένη», είπε ο κ. Μπρέναν.

«Αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών» χαρακτήρισε ο κ. Μπρέναν τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, αποκαλύπτοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν ότι το ISIS σκόπευε να πραγματοποιήσει επίθεση τις ημέρες εκείνες.«Γνωρίζαμε ότι ο συναγερμός ήταν στο κόκκινο. Ξέραμε από τις αρχές Νοεμβρίου ότι το ISIS θα προσπαθούσε να προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή ενέργεια. Τα άτομα που συμμετείχαν στις επιθέσεις στο Παρίσι εκμεταλλεύθηκαν τις τελευταίες δυνατότητες που τους προσέφερε η τεχνολογία σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνίες, κάτι που δεν επέτρεψε στις δυνάμεις ασφαλείας να τους εντοπίσουν εγκαίρως», είπε ο Τζον Μπρέναν, μιλώντας στους δημοσιογράφους του CBS.

«Στην πρώτη σύσκεψη με τους υφισταμένους μου, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τους ζήτησα να εργασθούν ακόμη πιο σκληρά για να εμποδίσουν την επανάληψη τέτοιας επίθεσης. Χρειαζόμαστε, όμως, τεχνικές δεξιότητες και υποστήριξη, καθώς και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να εμποδίσουμε κάτι τέτοιο. Πιστέψτε με, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν σταματήσει πολλές επιθέσεις πριν αυτές εκδηλωθούν. Πράκτορες των τζιχαντιστών έχουν μεταβεί από τα πεδία πολέμου του Ιράκ και της Συρίας στην Ευρώπη. Τους σταματήσαμε, τους συλλάβαμε και τους ανακρίναμε, χάρη σε εξαιρετικά καλή πληροφόρηση», είπε ο διευθυντής της CIA.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων εντός των ΗΠΑ, ο κ. Μπρέναν είπε: «Αναμένω να προσπαθήσουν να φέρουν μαχητές στο έδαφός μας. Πιστεύω έτσι ότι οι προσπάθειές τους είναι αναπόφευκτες, αν και δεν πιστεύω το ίδιο για τις πιθανότητες επιτυχίας τους».O διευθυντής της CIA είπε επίσης ότι οι τζιχαντιστέ «εχουν την ικανότητα να κατασκευάσουν μικρές ποσότητες αερίου μουστάρδας, αλλά και να μεταφέρουν τα συστήματα αυτά στη Δύση».

Ο κ. Μπρέναν έριξε επίσης φως στη σχέση του με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (FSB). «Εχω μιλήσει πολλές φορές με τον κ. Μπόρτνικοφ τους τελευταίους μήνες, ενώ η υπηρεσία μας διατηρεί ανοικτή γραμμή με την FSB. Κύριο αντικείμενο των επαφών μας είναι η προειδοποίηση του προεδρικού γραφείου του Βλαντιμίρ Πούτιν για ενδεχόμενες εναέριες εμπλοκές αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Συρίας με τη ρωσική πολεμική αεροπορία», είπε ο Τζον Μπρέναν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή