Ριψοκίνδυνα παιχνίδια της Αγκυρας

Ριψοκίνδυνα παιχνίδια της Αγκυρας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για εισβολή χερσαίων δυνάμεών της στη βόρεια Συρία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες η Τουρκία, διακινδυνεύοντας μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η προέλαση του συριακού στρατού και των Κούρδων μαχητών, που έχουν φτάσει σε μικρή απόσταση από τα τουρκικά σύνορα.

«Ορισμένες χώρες, όπως η δική μας, η Σαουδική Αραβία και κάποιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία μια επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, στην Αγκυρα. Εσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι «δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένει κανείς επέμβαση μόνο από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ. Αν υπάρξει επέμβαση πρέπει να είναι συλλογική, στο πλαίσιο του (υπό αμερικανική ηγεσία) συνασπισμού που πραγματοποιεί τις αεροπορικές επιδρομές».

Το ενδεχόμενο εισβολής χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, στον συριακό Βορρά συζητείται ευρέως αυτές τις μέρες στην Αγκυρα. Οι πολεμικές προετοιμασίες της κυβέρνησης Ερντογάν – Νταβούτογλου προκαλούν έντονες αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης –από το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) μέχρι το αριστερό, φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP)– η οποία ζητάει στροφή 180 μοιρών στο Συριακό.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χαρακτήρισε εσφαλμένη εκ θεμελίων την πολιτική της κυβέρνησης στη Συρία. «Η Τουρκία δεν πρέπει να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη σε οργανώσεις τζιχαντιστών, όπως το Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία και δεν πρέπει να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα οφείλει, αντίθετα, να υποστηρίξει την ειρήνευση στη σπαρασσόμενη γείτονά της. «Ντροπιάζετε τη χώρα», προσέθεσε ο κεμαλικός ηγέτης, απευθυνόμενος στους Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Την εκτίμησή του πως η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζει εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία διατύπωσε ο επικεφαλής του τρίτου κόμματος, ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο εθνικιστής ηγέτης καυτηρίασε την απόφαση να δοθεί άδεια χρησιμοποίησης της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τη Σαουδική Αραβία, θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί προμήνυμα πολέμου. Σημειώνοντας ότι το Κοινοβούλιο δεν έχει καν ενημερωθεί για τα σχέδια της κυβέρνησης στο Συριακό, κατηγόρησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι «κυβερνά την Τουρκία ωσάν να ήταν μπανανία».

Στο εσωτερικό της Συρίας, ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε χθες νέα εδάφη στις επαρχίες της Λαττάκειας, του Χαλεπίου, όπως και στα περίχωρα της Δαμασκού, ενώ μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG προωθήθηκαν σε μικρή απόσταση από τη Μαρέα, νότια του Αζάζ. Το τουρκικό πυροβολικό συνέχισε χθες για τέταρτη κατά σειρά ημέρα τους βομβαρδισμούς του στην περιοχή γύρω από το Αζάζ, προσπαθώντας να σταματήσει την προέλαση των Κούρδων και να αποτρέψει την ενοποίηση των περιοχών που ελέγχουν, σε μια μεγάλη περιοχή, που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα σε βομβαρδισμούς νοσοκομείων και σχολείων σε περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη βόρεια Συρία, περιλαμβανομένου και του Αζάζ. Η Τουρκία ενοχοποίησε για τις απώλειες δεκάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, τη Ρωσία και την κυβέρνηση Ασαντ, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου. Τις τουρκικές αιτιάσεις περί ενοχής της Ρωσίας απέκρουσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρούπερτ Κόλβιλ, δήλωσε πως «αν αποδειχθεί ότι η επιλογή των συγκεκριμένων στόχων ήταν σκόπιμη, θα πρόκειται περί εγκλήματος πολέμου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε κατηγορίες».

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, συναντήθηκε δύο φορές με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλέμ, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της ημιθανούς ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης. Οπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, η Δαμασκός δέχθηκε το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ σε επτά περιοχές που τελούν υπό πολιορκία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή