Σε διαφιλονικούμενο νησί πύραυλοι της Κίνας

Σε διαφιλονικούμενο νησί πύραυλοι της Κίνας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Η Κίνα επιχείρησε χθες να υποβαθμίσει αναφορές των ΜΜΕ, πως έχει αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους σε διαφιλονικούμενο νησί της Νότιας Σινικής Θάλασσας, με τον υπ. Εξωτερικών της χώρας, Ουάνγκ Γι, να κατηγορεί τα δυτικά Μέσα ότι υπερβάλλουν, ενώ θα έπρεπε να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα δημόσια αγαθά και στις υπηρεσίες που παρέχει η ανάπτυξη των ναυτικών διεκδικήσεων του Πεκίνου.

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα, ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω πολύ σοβαρές διαβουλεύσεις με τους Κινέζους για ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή, επαναλαμβάνοντας την άποψη της Ουάσιγκτον πως η Νότια Σινική Θάλασσα πρέπει να παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη.

Η ενέργεια έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Κίνας να μη στρατιωτικοποιηθεί η περιοχή, όπως δήλωσε ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, διοικητής της Στρατιωτικής Διοίκησης Ειρηνικού, των ΗΠΑ. Ο Χάρις τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε «να στρατιωτικοποιήσει τη Νότια Κινεζική Θάλασσα κατά τρόπο που ο πρόεδρος Σι δηλώνει ότι δεν θα έπραττε». Το υπ. Εθνικής Αμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εντόπισε ανάπτυξη πυραύλων από την κομμουνιστική Κίνα στη νήσο Γούντι των Παρασέλ. Οι Φιλιππίνες σχολίασαν ότι η ενέργεια κλιμακώνει τις περιφερειακές εντάσεις. «Τα νησιά Παρασέλ ανήκουν στην κινεζική επικράτεια. Ετσι, η Κίνα έχει το δικαίωμα να αναπτύξει αμυντικά συστήματα στην περιοχή τους», επισήμανε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας. Στο μεταξύ, κάθε ανάπτυξη πυραύλων εντός της κινεζικής επικράτειας είναι νόμιμη, είχε απαντήσει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή