Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κόσοβο

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κόσοβο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Χιλιάδες Κοσοβάροι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κάλεσαν χθες την κυβέρνηση να παραιτηθεί την ημέρα της όγδοης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πρώην σερβικής επαρχίας. Η βασική κατηγορία σε βάρος της Πρίστινας είναι ότι παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας, προχωρώντας στη σύναψη συμφωνιών με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης συνέρρευσαν από όλη τη χώρα στην πρωτεύουσα για τις ανάγκες της πορείας.

Φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες κρατούσαν αλβανικές σημαίες στην πλατεία Σκάντερμπεργκ. Πολύ λιγότερες σημαίες του Κοσόβου και ακόμη λιγότερες των ΗΠΑ και της Γερμανίας ήταν ορατές. «Το Κόσοβο δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να κυβερνάται από ανθρώπους που παραβίασαν το Σύνταγμά του και την εθνική του κυριαρχία», σχολίασε ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού κινήματος «Αυτοδιάθεση», Βισάρ Ιμέρι, ο οποίος έθεσε στην κυβέρνηση διορία ώς τις 27 Φεβρουαρίου για να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, «οι διαμαρτυρίες μας δεν θα κοπάσουν», είπε.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν ήσυχα χθες μετά το πέρας της κινητοποίησης, ενώ για αύριο προγραμματίστηκε νέα πορεία την ώρα που το Κοινοβούλιο θα εγκαινιάζει πιθανότατα τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Χασίμ Θάτσι, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου, είναι ο μοναδικός υποψήφιος μέχρι στιγμής.

«Σε μια ομαλή κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει προεδρική εκλογή, όταν οι άνθρωποι επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να μείνει στην εξουσία ούτε για ένα λεπτό παραπάνω», σχολίασε ο Ιμέρι. Η αντιπολίτευση απορρίπτει τη συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας που συνήφθη πέρυσι, δίνοντας περισσότερες εξουσίες στους Σέρβους του Κοσόβου. Τον Δεκέμβριο, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι μέρος της συμφωνίας δεν συνάδει με το Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση απορρίπτει επίσης μια συμφωνία χάραξης των συνόρων με το Μαυροβούνιο και ζητεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος ή την προκήρυξη νέων εκλογών. Παράλληλα, επιχείρησε να διακόψει το έργο του Κοινοβουλίου με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και σφυρίχτρες. Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να ανέλθει στην εξουσία διά της βίας. Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση πραγματοποίησε τελετή για την όγδοη επέτειο από την ανεξαρτησία με στρατιωτική παρέλαση.

Σχόλια πρωθυπουργού

«Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη εντολή. Εχει τη νομιμοποίηση να υπηρετεί τους πολίτες που της εμπιστεύθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων τους με μια δημοκρατική διαδικασία, σεβαστή από όλο το πολιτικό φάσμα του Κοσόβου», σχολίασε ο πρωθυπουργός Ισα Μουσταφά. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Πρίστινας έχουν αποκηρύξει τη βία της αντιπολίτευσης, καλώντας την να επιλύσει την πολιτική κρίση στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου. Η ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας έχει αναγνωριστεί από 111 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και μεγάλων χωρών της Ε.Ε. Εχει απορριφθεί όμως από τη Σερβία, η οποία, από κοινού με τη Ρωσία, έχει μπλοκάρει την ένταξή του Κοσόβου στους κόλπους του ΟΗΕ. Πρίστινα και Βελιγράδι, πάντως, συμμετέχουν σε διάλογο υπό την αιγίδα της Ε.Ε. για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή