Ενα εκατ. παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό στην Αφρική

Ενα εκατ. παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό στην Αφρική

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας στην ανατολική και τη νότια Αφρική, εξαιτίας της επίμονης ξηρασίας, αποτέλεσμα του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Ο λιμός, οι ελλείψεις ύδατος και οι τροπικές ασθένειες ενισχύουν τον κίνδυνο, θέτοντας εκατομμύρια ακόμη παιδιά σε άμεσο κίνδυνο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της UNICEF.

Παρότι το φαινόμενο του Ελ Νίνιο, αναμένεται να εξασθενήσει τους ερχόμενους μήνες, οι επιπτώσεις του θα συνεχίζουν να επηρεάζουν τους κατοίκους των κρατών αυτών για πολύ χρόνο.

«Το ανθρώπινο κόστος του Ελ Νίνιο, ιδίως στα παιδιά που ήδη υποσιτίζονταν, θα γίνεται αισθητό για πολλά χρόνια ακόμη. Παρότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις αυτές, το φαινόμενο είναι πρωτοφανές. Η επιβίωση των παιδιών αυτών εξαρτάται από την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών» είπε η Λέιλα Γκαραγκοζλού-Πακάλα, επικεφαλής της UNESCO στην ανατολική και τη νότια Αφρική.

Σε έκθεσή της από τα τέλη Ιανουαρίου για λογαριασμό της Υπηρεσίας Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων (OCHA), η UNESCO ανέφερε ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα επηρεάσει 60 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική, τον Ειρηνικό, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο περιλαμβάνουν ξηρασία στην Κεντρική Αμερική, τη νότια Αφρική, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, καθώς και ενίσχυση των βροχοπτώσεων στο νότιο Κέρας της Αφρικής, τη νότια Βραζιλία, το Περού και τον Ισημερινό (Εκουαδόρ).

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτά πλήττουν την παραγωγή βασικών διατροφικών ειδών στις ζώνες αυτές, όπως το καλαμπόκι, το ρύζι και το σιτάρι. Στην Αφρική, το Λεσότο, η Ζιμπάμπουε και οι περισσότερες επαρχίες της Νότιας Αφρικής έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απειλούμενες από λιμό. Στην Αιθιοπία, ο αριθμός των κατοίκων, που επιβιώνει χάρη σε επείγουσα επισιτιστική βοήθεια, αναμένεται να φθάσει τα 18 εκατ. έως τα τέλη του 2016, από 10 εκατ. που είναι σήμερα. Τα παιδιά στην Αιθιοπία αναγκάζονται να περπατούν μεγαλύτερες αποστάσεις, για να εξασφαλίζουν πόσιμο νερό, κάτι που τα υποχρεώνει να απουσιάζουν από το σχολείο.

Στο Μαλάουι, που αντιμετωπίζει την οξύτερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων εννέα ετών, 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από την πείνα, ενώ επιδημία χολέρας πλήττει την Κένυα.

Παρότι η UNICEF έχει καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης 155 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Ελ Νίνιο στην Αφρική, η οργάνωση του ΟΗΕ έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής μόλις 15% του ποσού αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή