Σε πολιτικό αδιέξοδο η Ουκρανία

Σε πολιτικό αδιέξοδο η Ουκρανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονη πολιτική κρίση αλλά και με ορατά τα οικονομικά αδιέξοδα βρίσκεται η Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο πρωθυπουργός της, Αρσένι Γιατσένιουκ, αναζητεί νέους συμμάχους, προσπαθώντας να σταθεροποιήσει την κυβέρνησή του, η οποία κλυδωνίζεται μετά την αποχώρηση του Κόμματος της Πανουκρανικής Ενωσης (Πατρίδα), ενός των κυβερνητικών του εταίρων, η οποία ακολουθήθηκε από την αποχώρηση του «Κόμματος Αυτοβοήθειας» που κατέχει 26 έδρες. Παρότι ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατάφερε να επιβιώσει από την πρόταση δυσπιστίας στα μέσα της εβδομάδας, η κατάσταση δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία για ταχεία επίλυση της κρίσης. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ήδη ζήτησε τον ανασχηματισμό της κυβερνητικής συμμαχίας και φαίνεται ότι έχει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με πολλές πολιτικές ομάδες, όπως το Λαϊκό Ριζοσπαστικό Κόμμα, έναν παλιό κυβερνητικό εταίρο.

Η εξασφάλιση, όμως, νέων συμμαχιών καθιστά μάλλον βέβαιο ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στο εγγύς μέλλον. Ταυτόχρονα, είναι σίγουρο ότι ο Γιατσένιουκ θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες στην επιβολή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι Δυτικοί, προκειμένου να απελευθερώσουν το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 35,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πολιτική κρίση που υφέρπει επί αρκετούς μήνες κλιμακώθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, που ηγείται και του μεγαλύτερου κόμματος της κυβερνητικής συμμαχίας, κάλεσε σε παραίτηση τον Ουκρανό πρωθυπουργό.

Ομολογουμένως, ο Γιατσένιουκ είναι μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Αυτοπροσδιοριζόμενος ως «πρωθυπουργός καμικάζι», ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα το 2014, με τη δέσμευση ότι θα μπορέσει να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας. Σήμερα, όμως, κινδυνεύει να εξελιχθεί στoν μεγάλο χαμένο σε μία χώρα που παλεύει με την οικονομική ύφεση αλλά και με τη σύρραξη με τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Στην αποσταθεροποίηση του κυβερνητικού συνασπισμού οδήγησε η αποχώρηση του Κόμματος Πανουκρανικής Ενωσης, (Πατρίδα) της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο και στη συνέχεια του «Κόμματος Αυτοβοήθειας». Το Λαϊκό Ριζοσπαστικό Κόμμα, το οποίο αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της διαφωνίας για τους νόμους με τους οποίους χορηγήθηκε ειδικό καθεστώς στις ανατολικές περιοχές της χώρας, αντιτάσσεται σε σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων όπως είναι η περικοπή των συντάξεων αλλά και των ενεργειακών επιδομάτων. Ο ηγέτης του, Ολεχ Λιάσκο, ωστόσο, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός νέου συνασπισμού είναι προτιμητέα από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ιδιαίτερα λόγω της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Tέλος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Μαρκ Ερό, θα επισκεφθούν το Κίεβο τη Δευτέρα, σε μία προσπάθεια να πείσουν τους Ουκρανούς πολιτικούς να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή