Ολονύκτια παζάρια για τη Βρετανία

Ολονύκτια παζάρια για τη Βρετανία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Ο καθένας θα παίξει το δικό του δράμα και στο τέλος θα συμφωνήσουμε». Η πρόβλεψη της προέδρου της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε για τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Μεγάλης Βρετανίας ίσως είναι η καλύτερη περιγραφή των όσων αναμενόταν να εκτυλιχθούν χθες το βράδυ στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και οι υπόλοιποι 27 έχουν κίνητρο να συμφωνήσουν, προκειμένου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον να οπλιστεί με επιχειρήματα υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι πολύ στενότερο από αυτό που θα επιθυμούσαν οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από την αποκατάσταση των πρωτείων της εθνικής νομοθεσίας αντί της ευρωπαϊκής και την άρση της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων στους κόλπους της Ε.Ε. Αλλά ο Κάμερον ευελπιστεί ότι οι παραχωρήσεις που θα αποσπάσει από τις Βρυξέλλες θα θεωρηθούν ικανοποιητικές από τη μεγάλη μάζα των Βρετανών ψηφοφόρων.

Κάποια από τα ζητήματα που παρέμεναν ανοικτά κατά τη χθεσινή έναρξη της συνόδου, όπως τα επιδόματα τέκνων για παιδιά που δεν ζουν στη χώρα, έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Τα παιδιά των υπηκόων Ε.Ε. που ζουν εκτός Μεγάλης Βρετανίας αλλά λαμβάνουν επίδομα τέκνου επειδή κάποιος γονέας εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία δεν ξεπερνούν τις 34.000. Το συνολικό ύψος των επιδομάτων είναι μόλις 25 εκατομμύρια στερλίνες, ενώ τα παιδιά αυτά αποτελούν το 0,2% όσων λαμβάνουν επίδομα τέκνου από το βρετανικό κράτος.

Η Πολωνία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δέχονται να ισχύσει το μέτρο αυτό για τις μελλοντικές αφίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, όχι για όσους πολίτες τους ήδη εργάζονται στη χώρα. Επίσης, διαφωνούν ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει ως φρένο στη μετανάστευση. «Το 93% των Πολωνών που βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία σπουδάζουν ή εργάζονται, άρα προσφέρουν στο σύστημα, δεν επωφελούνται από αυτό», είπε ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Πολωνού προέδρου.

Αλλες διαφωνίες επικεντρώνονταν στο αίτημα της Μεγάλης Βρετανίας για περιορισμό της μετανάστευσης πολιτών από την Ε.Ε. στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και για ρήτρες διασφάλισης του Σίτι του Λονδίνου έναντι αποφάσεων της Ευρωζώνης που μπορεί να το επηρεάζουν. Επίσης, προς επίλυση ήταν το αίτημα της Μεγάλης Βρετανίας να εξαιρεθεί από τη διάταξη που προβλέπει «διαρκώς μεγαλύτερη ενοποίηση».

Ως προς τη σχέση της όποιας συμφωνίας με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, επικρατεί ασάφεια. Αν αυτά που θα αποσπάσει ο Ντέιβιντ Κάμερον απαιτούν αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, τότε η συμφωνία θα ανοίξει έναν γύρο δύσκολων επικυρώσεων από εθνικά κοινοβούλια σε κάθε χώρα της Ε.Ε.

Ομως, ύστερα από 26 συναντήσεις με τους επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την περιοδεία σε χώρες στις οποίες είχε να πατήσει Βρετανός πρωθυπουργός 30 χρόνια και μετά τις αθρόες προσκλήσεις ξένων ηγετών για διαβουλεύσεις στο Λονδίνο, ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν σκοπεύει να αφήσει τέτοιου είδους νομικά ζητήματα να εμποδίσουν τη συμφωνία.

«Θα δώσω μάχη για τη Μεγάλη Βρετανία. Αν μπορέσουμε να αποσπάσουμε μια καλή συμφωνία, θα τη δεχθώ, αλλά δεν θα συγκατανεύσω σε μια συμφωνία που δεν θα μας δίνει ό,τι χρειαζόμαστε», είπε ο Κάμερον, φθάνοντας χθες το απόγευμα στο κτίριο της συνόδου. Το πότε θα λήξει η σύνοδος είναι άγνωστο, το μόνο βέβαιο είναι ότι για σήμερα το πρωί, το πρόγραμμα προέβλεπε ότι στους ηγέτες θα σερβιριστεί «αγγλικό πρωινό».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή