Μεγάλη η πιθανότητα νέων εκλογών στην Ισπανία

Μεγάλη η πιθανότητα νέων εκλογών στην Ισπανία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι τον Μάρτιο αλλά δεν νομίζω ότι θα πετύχει. Το πιθανότερο είναι να έχουμε νέες εκλογές στις 26 Ιουνίου», ακούστηκε να λέει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον σε ένα διάλειμμα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. «Δηλαδή θα ψηφίσετε την ίδια μέρα που εμείς θα κάνουμε το δημοψήφισμά μας για την Ευρώπη», διαπίστωσε ο Κάμερον. Η κάμερα κατέγραψε ότι η σύμπτωση των ημερομηνιών προξένησε ευθυμία στους δύο ηγέτες, αλλά στην πραγματικότητα και για τους δύο οι κάλπες αυτές μπορεί να ισοδυναμούν με το τέλος της σταδιοδρομίας τους.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να εκπροσωπεί την Ισπανία μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου είναι ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού, που δεν έχει επιτρέψει ακόμη ούτε μία ψηφοφορία για χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης. Ο ίδιος ο Ραχόι δεν κατόρθωσε να διευρύνει τις συμμαχίες του μετά τις εκλογές και έτσι αρνήθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία τώρα βρίσκεται στα χέρια του επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες.Στην πρώτη ψηφοφορία, στις 2 Μαρτίου, θεωρείται απίθανο να συγκεντρώσει ο Σάντσες την απόλυτη πλειοψηφία. Η δεύτερη ψηφοφορία, στις 5 Μαρτίου, είναι η κρίσιμη, αφού τότε ο Σάντσες θα μπορέσει να ονομαστεί πρωθυπουργός ακόμη αν αποσπάσει σχετική πλειοψηφία. Σύμφωνα με μία ερμηνεία των όσων συμβαίνουν στις πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις του Σάντσες με τα υπόλοιπα κόμματα, το διακύβευμα είναι να πάει η χώρα σε νέες εκλογές χωρίς να επωμισθεί κανείς την ευθύνη.

«Πρόσκληση» για συνομιλίες

Την εβδομάδα που πέρασε, ο επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ανακοίνωσε ότι δέχεται να συνομιλήσει με τους Σοσιαλιστές, την Ηνωμένη Αριστερά και το Κομπρομίς, ένα τοπικό κόμμα από τη Βαλένθια. Ως τώρα, ο Ιγκλέσιας ζητούσε από τους Σοσιαλιστές να διακόψουν πρώτα τις παράλληλες διαβουλεύσεις τους με τους Φιλελεύθερους Ciudadanos, τονίζοντας ότι οι Σοσιαλιστές μπορούν να στραφούν είτε προς τους Ciudadanos είτε προς το Podemos αλλά όχι ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές.

Εν τω μεταξύ, στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος ο Ραχόι προσπαθεί να κρατήσει τον μηχανισμό σε εκλογική ετοιμότητα, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει ο ίδιος επικεφαλής. Νέα σκάνδαλα διαφθοράς στελεχών του κόμματος έρχονται στην επιφάνεια, σε μια μακρά αλυσίδα αποκαλύψεων που ξεκίνησε το 2013 με τη σύλληψη του πρώην ταμία του κόμματος, Λουίς Μπάρθενας. Η επί σειρά ετών επικεφαλής του κόμματος στην περιφέρεια της Μαδρίτης, Εσπεράνθα Αγκίρε, παραιτήθηκε την περασμένη Κυριακή, μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία της, εν μέσω ερευνών για μίζες που έλαβε το τοπικό κόμμα από την εταιρεία ύδρευσης της Μαδρίτης. Η Αγκίρε υποστήριξε ότι δεν έχει ποινικές, αλλά μόνο πολιτικές ευθύνες, και εν συνεχεία ερωτήθηκε μήπως πρέπει και ο Ραχόι να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

«Γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», απάντησε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή