ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 14 αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν στη νοτιοσνατολική Τουρκία

kurd

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως σκότωσε 14 Κούρδους μαχητές στη διάρκεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει εναντίον του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Τέσσερις μαχητές του PKK σκοτώθηκαν την Κυριακή (χθες) στον τομέα Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, της μεγαλύτερης πόλης της κυρίως κουρδικής επαρχίας, μεγάλο μέρος του οποίου έχει τεθεί υπό 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας από την αστυνομία από τις αρχές Δεκεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Άλλοι δέκα σκοτώθηκαν χθες στον τομέα Ιντίλ της επαρχίας Σιρνάκ, που συνορεύει με τη Συρία, ανέφερε ο στρατός. Εικοσιτετράωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε ορισμένα τμήματα της Ιντίλ την περασμένη εβδομάδα, καθώς έγινε ένα νέο επίκεντρο των επιχειρήσεων ασφαλείας.

Η βία έχει αυξηθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας δύο ετών ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και το PKK τον περασμένο Ιούλιο.

Το PKK, το οποίο μάχεται για την αυτονομία της μεγάλης κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας, έχει αποκλείσει ολόκληρους τομείς ορισμένων πόλεων στα νοτιοανατολικά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ντόπιοι εκφράζουν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για τους θανάτους αμάχων στις επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξάγονται από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ο απολογισμός αυτός έχει φθάσει σχεδόν τους 160.

Στην ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε ακόμη πως τα πτώματα πέντε μαχητών του PKK, οι οποίοι πιστεύεται πως είχαν σκοτωθεί νωρίτερα, βρέθηκαν στη διάρκεια ερευνών στην Τσιζρέ, συνοριακή πόλη που ήταν το επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων για πολλές εβδομάδες.

Πολλά αυτοσχέδια εκρηκτικά, χειροβομβίδες, τουφέκια και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών κατασχέθηκαν επίσης στη διάρκεια της έρευνας.