Σλοβενία: Ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα με Κροατία για να ελεγχθούν οι ροές προσφύγων

Σλοβενία: Ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα με Κροατία για να ελεγχθούν οι ροές προσφύγων

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε αργά χθες Δευτέρα ένα διάταγμα το οποίο εξουσιοδοτεί τον στρατό να αναπτυχθεί και να βοηθήσει την αστυνομία να ελέγξει τη ροή μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της χώρας με την Κροατία για τρεις μήνες.

Το μέτρο αυτό εγκρίθηκε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 5 κατά – επί του συνόλου των 90 εδρών – όπως δήλωσε ο πρόεδρος της σλοβενικής Βουλής, ο Μίλαν Μπέργκλεζ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Μίρο Τσέραρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ψηφοφορία ότι το διάταγμα «δεν εξουσιοδοτεί τον στρατό να αναλάβει στρατιωτική δράση. Ο στρατός απλώς θα συνδράμει την αστυνομία στη φύλαξη των συνόρων και θα κατευθύνει τους πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν την πράσινη ζώνη των συνόρων στα κέντρα υποδοχής». Ωστόσο, ο Μίρο Τσέραρ ξεκαθάρισε ότι ο στρατός θα έχει σαν αρμοδιότητα την προσωρινή κράτηση προσφύγων και την παράδοση τους στην αστυνομία ενώ σε περίπτωση που τεθεί θέμα ασφάλειας των πολιτών ο στρατός εξουσιοδοτείται να κάνει χρήση βίας.

Οσο για τον αριθμό των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν αυτό θα εξαρτηθεί από τις ροές των προσφύγων.

Η κίνηση αυτή της Σλοβενίας διαδέχεται την ανακοίνωση που έκανε πρόσφατα η γειτονική της Αυστρία σχετικά με το όριο στον αριθμό προσφύγων που θα δέχεται η χώρα.

  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή