ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα με Κροατία για να ελεγχθούν οι ροές προσφύγων

prosfygessyrmatoplegma

Το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε αργά χθες Δευτέρα ένα διάταγμα το οποίο εξουσιοδοτεί τον στρατό να αναπτυχθεί και να βοηθήσει την αστυνομία να ελέγξει τη ροή μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της χώρας με την Κροατία για τρεις μήνες.

Το μέτρο αυτό εγκρίθηκε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 5 κατά – επί του συνόλου των 90 εδρών – όπως δήλωσε ο πρόεδρος της σλοβενικής Βουλής, ο Μίλαν Μπέργκλεζ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Μίρο Τσέραρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ψηφοφορία ότι το διάταγμα «δεν εξουσιοδοτεί τον στρατό να αναλάβει στρατιωτική δράση. Ο στρατός απλώς θα συνδράμει την αστυνομία στη φύλαξη των συνόρων και θα κατευθύνει τους πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν την πράσινη ζώνη των συνόρων στα κέντρα υποδοχής». Ωστόσο, ο Μίρο Τσέραρ ξεκαθάρισε ότι ο στρατός θα έχει σαν αρμοδιότητα την προσωρινή κράτηση προσφύγων και την παράδοση τους στην αστυνομία ενώ σε περίπτωση που τεθεί θέμα ασφάλειας των πολιτών ο στρατός εξουσιοδοτείται να κάνει χρήση βίας.

Οσο για τον αριθμό των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν αυτό θα εξαρτηθεί από τις ροές των προσφύγων.

Η κίνηση αυτή της Σλοβενίας διαδέχεται την ανακοίνωση που έκανε πρόσφατα η γειτονική της Αυστρία σχετικά με το όριο στον αριθμό προσφύγων που θα δέχεται η χώρα.