«Κλειδώνει» η πρώτη θέση για τον Ντ. Τραμπ

«Κλειδώνει» η πρώτη θέση για τον Ντ. Τραμπ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος μπορεί να σταματήσει τον οδοστρωτήρα που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ; Το ερώτημα αυτό πλανιόταν χθες πάνω από τη Νεβάδα, όπου οι οπαδοί των Ρεπουμπλικανών προσέρχονταν στις κάλπες, στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου που θα διεκδικήσει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που έχει καταργήσει κάθε κανόνα του πολιτικά ορθού και της στοιχειώδους ευγένειας, αναμενόταν να κερδίσει την τρίτη κατά σειρά εσωκομματική αναμέτρηση σε ισάριθμες πολιτείες.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN τον έφερνε να κερδίζει τη Νεβάδα με ποσοστό γύρω στο 45%, έναντι μόλις 19% του Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστή από τη Φλόριντα, και 17% του συναδέλφου του Τεντ Κρουζ από το Τέξας. Ακολουθούσαν ο νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον με 7% και ο κυβερνήτης Οχάιο Τζον Κέισιτς με 5%.

Το ρεύμα υπέρ του λαϊκιστή Τραμπ, που ξιφουλκεί λάβρος εναντίον μεταναστών, μουσουλμάνων, Μεξικάνων, φεμινιστριών και μύριων άλλων «εχθρών», ήταν πρόδηλο στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση, στο Λας Βέγκας, το βράδυ της Δευτέρας. Περίπου 6.000 ενθουσιώδεις οπαδοί του δημιούργησαν πανδαιμόνιο, αποθεώνοντας το πολιτικό τους είδωλο, που δεν διέψευσε τη φήμη του, υιοθετώντας το γνώριμο, εμπρηστικά αντισυμβατικό του ύφος. Σε μια αποστροφή της ομιλίας του δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Τεντ Κρουζ «άρρωστο», για να προσθέσει: «Κάτι δεν πάει καλά με αυτόν τον τύπο».

Καθώς η πρώτη θέση φαινόταν να έχει «κλειδώσει» για τον Τραμπ, το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στον αγώνα για τη δεύτερη θέση, με πρωταγωνιστές τους Κρουζ και Ρούμπιο. Κοινή είναι η αίσθηση των πολιτικών παρατηρητών στις ΗΠΑ ότι ο πληθωρισμός των υποψηφίων στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λειτουργεί υπέρ του Τραμπ, καθώς δεν επιτρέπει την ανάδειξη ενός σοβαρού αντίπαλου με προοπτικές νίκης. Στις γραμμές του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος πιέζει ενόψει της λεγόμενης «σούπερ Τρίτης» την 1η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία διεξάγονται ταυτόχρονα προκριματικές εκλογές σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου και του πολυπληθούς Τέξας. Αν ο Τραμπ καταφέρει να περάσει νικητής και αυτόν τον κάβο, τότε θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του προεδρικού χρίσματος.

Πολλοί ισχυροί παράγοντες των Ρεπουμπλικανών βλέπουν τον Μάρκο Ρούμπιο ως πιο ικανό να ενώσει το κόμμα πάνω σε μια αξιόπιστη πολιτική γραμμή, που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει επί ίσοις όροις το προεδρικό αξίωμα απέναντι στο φαβορί των Δημοκρατικών, τη Χίλαρι Κλίντον. Ο Ρούμπιο ενίσχυσε τη θέση του ύστερα από τις πρόσφατες εκλογές στη Νότια Καρολίνα, όπου αναδείχθηκε δεύτερος μετά τον Τραμπ, έστω και με οριακή διαφορά έναντι του τρίτου Κρουζ. Αρκετοί μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί στράφηκαν προς το μέρος του ύστερα από την αποχώρηση του Τζεμπ Μπους, ενός άλλου εκπροσώπου του κομματικού κατεστημένου, από την προεδρική κούρσα. Τέλος, υπέρ του Ρούμπιο αναμενόταν να λειτουργήσει, στη χθεσινή αναμέτρηση, το γεγονός ότι είχε περάσει έξι χρόνια της παιδικής του ηλικίας στη Νεβάδα.

Από την πλευρά του, ο Κρουζ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον Ρούμπιο για την γκάφα που έκανε ο υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας Ρικ Τάιλερ, όταν διέδωσε ψευδείς φήμες μέσω Twitter, σύμφωνα με τις οποίες ο Ρούμπιο είχε, τάχα, προσβάλει τη Βίβλο. Ο Κρουζ αναγκάστηκε να απολύσει τον στενό συνεργάτη του, ο οποίος είχε χρεωθεί και άλλα παρόμοια χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στην προεκλογική περίοδο.

Περισσότερο σαφή –και πολιτισμένα– είναι τα πράγματα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όπου μόνον η Χίλαρι Κλίντον και ο σοσιαλιστής γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα. Μετά την επικράτηση της Κλίντον (με αναπάντεχα μικρή διαφορά) στη Νεβάδα, οι δύο μονομάχοι δίνουν ραντεβού στη Νότια Καρολίνα το ερχόμενο Σάββατο. Τα προγνωστικά ευνοούν την πρώην υπ. Εξωτερικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή