ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν απειλεί τη Μαρίν Λεπέν

lepem

ΠΑΡΙΣΙ. Ανοιχτή επιστολή στην κόρη του και πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, έστειλε χθες ο ιδρυτής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, προειδοποιώντας την ότι σκοπεύει να δημιουργήσει νέο πολιτικό σχήμα, στο οποίο θα συγκεντρώσει τους νοσταλγούς του «παλιού» Εθνικού Μετώπου. «Θα πρόκειται για ένα κίνημα, μία ένωση, αλλά όχι κόμμα. Αν το αίτημά μας για επανένταξη στους κομματικούς μηχανισμούς δεν γίνει δεκτό, θα αναγκασθούμε να δράσουμε έξω από το πλαίσιο του Εθνικού Μετώπου», αναφέρει στην επιστολή του.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν εκδιώχθηκε το φθινόπωρο από το Εθνικό Μέτωπο, με αφορμή αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για το Ολοκαύτωμα σε ακροδεξιό έντυπο.

Η νέα πρόεδρος προσπαθεί να προωθήσει στρατηγική «αποδαιμονοποίησης» του κόμματος, απομακρύνοντας από αυτό αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, όπως τον πατέρα της, οι οποίες συνδέονται με την ιστορική μαχητική πτέρυγα της γαλλικής άκρας Δεξιάς και αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι παρίες από τη γαλλική κοινωνία.

Ο 87χρονος Λεπέν έχει διακόψει κάθε σχέση με την κόρη του, μετακινούμενος από το έδρανό του στην Ευρωβουλή, ώστε να μην κάθεται δίπλα στη Μαρίν.

Ο Λεπέν σχεδιάζει τώρα να παραστεί σε γεύμα του ακροδεξιού περιοδικού «Ριβαρόλ» στις 9/4, ένα χρόνο μετά τη συνέντευξή του σε αυτό, η οποία προκάλεσε την οργή της Μαρίν Λεπέν και την απομάκρυνσή του από το κόμμα που αυτός ίδρυσε το 1972.