Αναβλήθηκε η δίκη για την κατεδάφιση της «ζούγκλας»

Αναβλήθηκε η δίκη για την κατεδάφιση της «ζούγκλας»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Τον αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων του Καλαί, γνωστό και ως «ζούγκλα», επιθεώρησε χθες η διοικητική δικαστής Βαλερί Κεμενέρ, λίγη ώρα προτού ανακοινώσει την αναβολή της εκδίκασης της ένστασης κατά της κυβερνητικής απόφασης κατεδάφισής του.

«Η απόφαση δεν θα ληφθεί σήμερα. Ο δικαστικός χρόνος δεν είναι ίδιος με τον δημοσιογραφικό. Χρειάζομαι ακόμη πληροφορίες και καταθέσεις», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεμενέρ.

Το διοικητικό δικαστήριο της Λίλλης, στο οποίο υπάγεται το Καλαί, πρόκειται να αποφανθεί εάν η απόφαση για κατεδάφιση του μισού καταυλισμού παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ύστερα από σχετική ένσταση τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της, η κ. Κεμενέρ περιηγήθηκε στους δρόμους της «ζούγκλας», επισκέφθηκε αντίσκηνα και άκουσε από μέλη της επιτροπής οικισμού της περιφέρειας για τα σχέδια κατεδάφισης μέρους του καταυλισμού, αλλά και μετεγκατάστασης των προσφύγων σε ειδικά διαμορφωμένα εμπορευματοκιβώτια.

Οι πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν στο νότιο τμήμα του αχανούς καταυλισμού διατάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους μέχρι χθες στις οκτώ το βράδυ. Μετά τη διορία αυτή, οι Αρχές θα είχαν το δικαίωμα να απομακρύνουν τα αντίσκηνα, εν ανάγκη με τη χρήση βίας.

Αντιρρήσεις οργανώσεων

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι 800 με 1.000 άνθρωποι θα έπρεπε να μετεγκασταθούν. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ τους και η Καθολική Βοήθεια (Secours Catholique), αντιτείνουν, όμως, ότι στο τμήμα αυτό του καταυλισμού διαμένουν περισσότεροι από 3.400 πρόσφυγες, μεταξύ τους γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά.

«Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ζουν εδώ. Εχουμε σχολεία, μουσουλμανικά τεμένη, και όλη μας τη ζωή στη “ζούγκλα“. Πρόκειται για μία μικρή πόλη και οι Αρχές θέλουν να τη διαλύσουν», δήλωσε χθες ο Σικεντέρ από το Αφγανιστάν.

Χιλιάδες πρόσφυγες από την Κεντρική Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν συρρεύσει στην πόλη του Καλαί τον τελευταίο χρόνο, ελπίζοντας να βρουν τρόπο να περάσουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να διεισδύσουν στη σήραγγα κάτω από τη Μάγχη ή να κρυφτούν στις καρότσες φορτηγών που επιβιβάζονται στα φέρι μποτ με προορισμό το Ντόβερ.

Η παρουσία τους έχει προκαλέσει εντάσεις με μερίδα του τοπικού πληθυσμού, τις οποίες εκμεταλλεύονται ξενοφοβικά ακροδεξιά κόμματα, όπως το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα. Πριν από δύο εβδομάδες, ακροδεξιές οργανώσεις πραγματοποίησαν βίαιη αντιμεταναστευτική διαδήλωση στους δρόμους του Καλαί, που κατέληξε σε συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις και ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή