ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Δημοψήφισμα για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις προσφύγων ανακοίνωσε ο Ορμπάν

hungarian-pr

Η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χωρίς να κάνει γνωστή την ημερομηνία,  προκειμένου να αποφασίσει για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν.

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, οι ποσοστώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του εθνικού, πολιτισμικού και θρησκευτικού χάρτη της Ουγγαρίας και της Ευρώπης.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων ανακατανομής» των προσφύγων, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ορμπάν, ο οποίος ανήκει στη συντηρητική παράταξη. Η κυβέρνησή του είχε ήδη προσφύγει τον Δεκέμβριο ενώπιον της ευρωπαϊκης δικαιοσύνης κατά των ποσοστώσεων μετεγκατάστασης που υιοθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 από την ΕΕ.

Όπως έκανε γνωστό ο Ορμπάν, το ερώτημα που θα τεθεί στους ούγγρους ψηφοφόρους θα είναι το ακόλουθο: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη ούγγρων προσφύγων στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».

Ο Ορμπάν, η αντιπροσφυγική ρητορική του οποίου είναι πολύ έντονη, εκτιμά ότι δεν είναι δυνατό «να παίρνουμε πάνω στην πλάτη λαών, ενάντια στη βούληση λαών, αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή τους και τη ζωή των μελλοντικών γενεών», καθώς θεωρεί ότι οι ποσοστώσεις αυτές «θα αναδιαμορφώσουν την πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα της Ευρώπης».