Παρουσία γαλλικών χερσαίων στρατευμάτων στη Λιβύη

Παρουσία γαλλικών χερσαίων στρατευμάτων στη Λιβύη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την παρουσία περίπου 30 ανδρών των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης αποκάλυψε σε χθεσινό της άρθρο η εφημερίδα Le Monde, οδηγώντας τον υπουργό Αμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να διατάξει έρευνα για παραβίαση αμυντικού απορρήτου εις βάρος του εντύπου.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Γαλλία προβαίνει σε επιλεκτικά αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη, τα οποία προετοιμάζονται από ομάδα των ειδικών δυνάμεων. Αντιμέτωπη με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, άνδρες του οποίου εισέβαλαν χθες για λίγες ώρες στην πρωτεύουσα Τρίπολη, προτού απωθηθούν από τις δυνάμεις της εκεί κυβέρνησης, η γαλλική κυβέρνηση επιλέγει για την ώρα μυστικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας. Η παρουσία ανδρών των γαλλικών ειδικών δυνάμεων επιβεβαιώθηκε από δημοσιογράφους της Le Monde στην Ανατολική Λιβύη από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πηγές της εφημερίδας προσέθεσαν ότι Γάλλοι ένστολοι, αλλά και χωρίς διακριτικά κομάντος πραγματοποιούν αποστολές, τις οποίες έχει εγκρίνει και σχεδιάσει η υπηρεσία αντικατασκοπίας της Γαλλίας, η DGSE.

Οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούνται συνήθως «προάγγελοι» ευρύτερης στρατιωτικής εμπλοκής, σύμφωνα με στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Τα στελέχη αυτά υπογραμμίζουν, όμως, ότι η συγκεκριμένη τακτική της κυβέρνησης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προμήνυμα επισήμως εγκεκριμένης στρατιωτικής αποστολής της Γαλλίας στο λιβυκό έδαφος. «Μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα ήταν η χειρότερη δυνατή λύση. Είναι αναγκαίο να αποφύγουμε κάθε εμφανή εμπλοκή. Οφείλουμε να δράσουμε διακριτικά», είπε στέλεχος του γαλλικού στρατού. Στη Λιβύη, η δυτική στρατηγική δεν αφορά την επικράτηση στο πεδίο της μάχης πάνω στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά τον έλεγχο της εξάπλωσής του, μέσω πληγμάτων με στόχο τις υποδομές υποστήριξης της οργάνωσης. Αυτό τον σκοπό είχε η αεροπορική επίθεση που διεξήγαγαν από κοινού ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία στις 19 Φεβρουαρίου, με στόχο στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους στη Σαμπράτα, 60 χλμ. από την Τρίπολη. Η επίθεση είχε ως στόχο της Τυνήσιο πολέμαρχο του Ι.Κ.

Σε ανάλογη επιχείρηση τον Νοέμβριο του 2015, δυτικά αεροσκάφη είχαν σκοτώσει στην Ντέρνα τον ανώτατο υπεύθυνο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, τον Ιρακινό Αμπού Ναντίλ.

Η αποκάλυψη για εμπλοκή Γάλλων κομάντος και η δημοσίευση του θέματος στη Le Monde προκάλεσαν την οργή της γαλλικής κυβέρνησης, που ανέθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Υπηρεσία Προστασίας του Αμυντικού Απορρήτου. Η υπηρεσία διαθέτει εισαγγελικές εξουσίες και μπορεί να ασκεί διώξεις.

Παρότι ο υπουργός Αμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του άρθρου της Le Monde, το περιβάλλον του υπουργού ανέφερε ότι «κάθε μυστική επιχείρηση πρέπει να μένει εκτός της δημοσιότητας, ώστε να προστατεύεται η ασφάλεια των εμπλεκομένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή