Το Λαϊκό Κόμμα Δανίας απειλεί την κυβέρνηση

Το Λαϊκό Κόμμα Δανίας απειλεί την κυβέρνηση

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Κυβερνητική κρίση ελλοχεύει στη Δανία, μετά την απειλή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος να αποσύρει την εμπιστοσύνη από τον κυβέρνηση, αν ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δεν αποπέμψει την υπουργό Περιβάλλοντος, με αφορμή τη διένεξη για την αγροτική μεταρρύθμιση.

Το κόμμα διαθέτει μόλις έξι έδρες στη Βουλή, αλλά έχει καίριο ρόλο για τη διατήρηση της κυβέρνησης μειοψηφίας στην εξουσία. Οι επικριτές της υπουργού την κατηγορούν ότι ενδίδει στις πιέσεις του λόμπι των αγροτών σχετικά με τα όρια χρήσης ζιζανιοκτόνων, επιτρέποντας την έκθεση αποθεμάτων νερού σε αυξημένη μόλυνση. Η απειλή του συντηρητικού κόμματος να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση αποτελεί ωστόσο επικίνδυνο παιχνίδι, καθώς αναλυτές προβλέπουν ότι οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν το Λαϊκό Κόμμα αν οδηγήσει εκ νέου τη χώρα στις κάλπες.

Ο Δανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει, πάντως, την μήνιν της κοινής γνώμης και για έναν ακόμη λόγο: επειδή χρησιμοποίησε την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair για ένα ταξίδι του στη Μάλαγα. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις στη Δανία αντιτίθενται στη συγκεκριμένη εταιρεία, επειδή ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές της δεν συνάδουν με το σύστημα κοινωνικών επιδομάτων της χώρας τους. «Η Ryanair flight συνιστά άμεση απειλή για το δανέζικο μοντέλο», σχολίασε ο Χένρικ Μπάι Κλάουζεν, εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής ένωσης 3F στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γιέπε Μπρους είπε ότι η χρήση της εταιρείας στέλνει ένα πολύ κακό μήνυμα. Πολιτικοί και συνδικαλιστές συγκρούονταν καθόλη τη διάρκεια του 2015 για την εταιρεία, κατηγορώντας την για κοινωνικό dumping και καταστρατήγηση του δανικού μοντέλου σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων. Πάντως ο επικεφαλής της εταιρείας Μάικλ Ο’ Λίρι εξήγησε ότι αυτή η κακή δημοσιότητα στη Δανία έχει ανεβάσει τις πωλήσεις της, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει πληρότητα πάνω από 90%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή