Ο Γκόουβ αμφισβητεί τον Κάμερον

Ο Γκόουβ αμφισβητεί τον Κάμερον

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ υποστήριξε χθες ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με τη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι δεσμευτική με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, μέχρις ότου τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Ο Γκόουβ, ο πλέον επιφανής από τους 7 υποστηρικτές του Brexit στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο, αμφισβήτησε κατ’ αυτόν τον τρόπο την αξία της συμφωνίας που έκλεισε ο πρωθυπουργός Κάμερον την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Στον Γκόουβ απάντησε ο Κάμερον, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «μη αναστρέψιμη», εφόσον οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. «Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υιοθέτησαν ομόφωνα μία νομικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη διευθέτηση για τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.», είπε ο Τουσκ.

Ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «απολύτως ορθό τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ 28 κρατών που πιστεύουν σε αυτή». «Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός εξαπατά κανέναν», είπε ο Γκόουβ, που είναι και προσωπικός φίλος του Κάμερον. «Νομίζω επίσης ότι είναι καλό να κατανοήσει ο κόσμος ότι το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είναι πάνω από οποιοδήποτε έθνος-κράτος, ότι αποφασίζει με βάση τις συνθήκες, και αυτή η συμφωνία δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στις συνθήκες», προσέθεσε.

«Η απόφαση για τον νέο διακανονισμό συμμορφώνεται με τις συνθήκες και δεν μπορεί να ακυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», απάντησε ο Τουσκ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σεβαστεί την απόφαση του βρετανικού λαού, όποια κι αν είναι, αλλά ότι μια αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας «θα άλλαζε την Ευρώπη για πάντα, και η αλλαγή αυτή θα ήταν προς το χειρότερο».

Στις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο Ντέιβιντ Κάμερον εξασφάλισε «ειδικό καθεστώς» για τη Μεγάλη Βρετανία, εξαιρώντας τη χώρα από την πρόβλεψη για όλο και στενότερη συνεργασία στους κόλπους της Ε.Ε. Η συμφωνία επέτρεψε στη Μεγάλη Βρετανία να διακρίνει ανάμεσα σε Βρετανούς και υπηκόους άλλων χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά την παροχή κοινωνικών επιδομάτων και της προσφέρει διασφαλίσεις σε σχέση με την επίδραση που μπορεί να έχουν στον βρετανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο οι αποφάσεις της Ευρωζώνης, στην οποία η Μεγάλη Βρετανία δεν ανήκει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή