Αποφυλάκιση δημοσιογράφων της τουρκικής Cumhuriyet

Αποφυλάκιση δημοσιογράφων της τουρκικής Cumhuriyet

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Αποφυλακίσθηκαν χθες, ύστερα από τρεις μήνες προφυλάκισης, δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, που κρατούνταν για αποκάλυψη κρατικών μυστικών, κατόπιν απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, Τσαν Ντουντάρ, και ο επικεφαλής του γραφείου στην Αγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ, εγκατέλειψαν χθες τα ξημερώματα τις φυλακές Σιλιβρί, έξω από την Κωνσταντινούπολη, για να γίνουν δεκτοί από μέλη των οικογενειών τους, αλλά και υποστηρικτές τους.

Οι δύο δημοσιογράφοι κρατούνταν από τον Νοέμβριο, ύστερα από τη δημοσίευση θέματος που εμφάνιζε την κυβέρνηση Ερντογάν να σχεδιάζει την αποστολή όπλων στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η δίκη τους έχει ορισθεί για τις 25 Μαρτίου, με την εισαγγελία να έχει προτείνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όμως, ανέφερε ότι η κράτησή τους «παραβιάζει τα δικαιώματά τους, καθώς και την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθεροτυπία». «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ιστορική και συνέπεσε με τα 62α γενέθλια του Ερντογάν. Θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το δημοσιογραφικό μας λειτούργημα και υπόσχομαι ότι θα έχουμε ακόμα πολλά δώρα για αυτόν», είπε ο Ντουντάρ, που προσέθεσε ότι η εφημερίδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου «με ακόμη πιο δυνατή φωνή».

Σε άρθρο της τον περασμένο Μάιο, η Cumhuriyet υποστήριζε ότι διαθέτει αποδείξεις για προσπάθεια της Τουρκίας να εξοπλίσει το Ι.Κ. το 2014. Οι δύο δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες «διασποράς κρατικών μυστικών, με στόχο την κατασκοπεία», «απόπειρας βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης» και «προσφοράς βοήθειας σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν επέμεινε, όμως, χθες ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν αποτελεί προάγγελο αθώωσης των δύο κατηγορουμένων. «Τέτοιες δικαστικές υποθέσεις κατασκοπείας εκδικάζονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την υπόθεση», είπε ο κ. Καλίν.

Η υπόθεση, όμως, ενίσχυσε τις ήδη έντονες ανησυχίες για τα πλήγματα που δέχεται η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή