Τα βλέμματα στραμμένα στο αδιαφιλονίκητο φαβορί Τραμπ

Τα βλέμματα στραμμένα στο αδιαφιλονίκητο φαβορί Τραμπ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ, Τέξας. Στον Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να είναι στραμμένα χθες τα βλέμματα, στο ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Χιούστον του Τέξας.

Ο 69χρονος εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει επικρατήσει κατά κράτος σε τρεις από τις τέσσερις πρώτες προκριματικές αναμετρήσεις, κατατροπώνοντας τους αντιπάλους του στη Νεβάδα. Ο Τραμπ προετοιμάζεται στο μεταξύ για ακόμη μια σειρά νικών στις αναμετρήσεις σε δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ της «σούπερ Τρίτης» την 1η Μαρτίου.

Το χθεσινό ντιμπέιτ, που διοργανώθηκε από το CNN στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, επρόκειτο να προσφέρει στους αντιπάλους του Τραμπ την τελευταία ίσως ευκαιρία για να στερήσουν από τον δημοφιλή υποψήφιο την πρωτοκαθεδρία του.

Στη σκηνή του ντιμπέιτ, εκτός του Τραμπ, επρόκειτο να ανεβούν ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, ο συνάδελφός του από το Τέξας Τεντ Κρουζ, ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισιτς και ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον.

«Ο Τραμπ κινείται πλέον λες και είναι στον αυτόματο πιλότο. Η αναμέτρηση βρίσκεται στα τελικά της στάδια για όλους. Οσοι περιμένουν ξαφνικές ανατροπές θα απογοητευθούν. Ο Τραμπ μοιάζει με τον Γολιάθ, ενώ είδαμε ότι ουδείς από τους αντιπάλους του δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί Δαυίδ», λέει ο Ερικ Φέρνστρομ, πρώην σύμβουλος του υποψηφίου προέδρου Μιτ Ρόμνεϊ. Ο Φέρνστρομ εκτιμά ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να αγνοήσει τους αντιπάλους του, δίνοντας έμφαση στα κεντρικά σημεία της εκστρατείας του, όπως η οικοδόμηση φράκτη κατά μήκος των αμερικανομεξικανικών συνόρων, η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, η νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους και η προώθηση του ελεύθερου εμπορίου. Ο 44χρονος Μάρκο Ρούμπιο θα είχε χθες την τελευταία ευκαιρία να προσελκύσει τους μεγάλους χρηματοδότες του παραιτηθέντος από την κούρσα για το χρίσμα Τζεμπ Μπους.

Την ίδια στιγμή, υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης βρισκόταν ο 45χρονος Τεντ Κρουζ, που πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιήσει καλή εμφάνιση στην πολιτεία του Τέξας την Τρίτη, καθώς εκλέγεται εκεί γερουσιαστής.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών δεν επιθυμεί να δει τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι υποψήφιος για την προεδρία», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τραμπ επικράτησε στις μέχρι στιγμής αναμετρήσεις εξαιτίας της τάσης των υπόλοιπων υποψηφίων να μάχονται ο ένας τον άλλον, αντί να συσπειρωθούν εναντίον του Τραμπ.

«Πόλεμος» συνέδρων

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί από την Τρίτη κιόλας στον επόμενο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των 595 συνέδρων, που θα κριθούν από τις αναμετρήσεις αυτές. Η «σούπερ Τρίτη» διεξάγεται σε έντεκα πολιτείες, μεταξύ αυτών το Τέξας, η Τζόρτζια, το Αρκάνσας, η Μασαχουσέτη και η Βιρτζίνια.

Υστερα από τέσσερις προκριματικές εκλογικές διαδικασίες σε ισάριθμες πολιτείες, ο Τραμπ διαθέτει ήδη 82 συνέδρους, έναντι μόλις 17 για τον Κρουζ και 16 για τον Ρούμπιο. Για το χρίσμα του κόμματος αιτούνται 1.237 σύνεδροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή