Εκκληση Γκάμπριελ προς Σόιμπλε

Εκκληση Γκάμπριελ προς Σόιμπλε

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εκκληση για χαλάρωση της λιτότητας, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ρήγμα ανάμεσα στους πρόσφυγες και στους γηγενείς, απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο συνάδελφός του υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η ελπίδα με την οποία οι πρόσφυγες φθάνουν στη Γερμανία είναι ότι θα βρουν στέγη, εκπαίδευση και εργασία. Το γεγονός ότι το γερμανικό κράτος προσπαθεί να προσφέρει τις παραπάνω υπηρεσίες στους πρόσφυγες έχει δημιουργήσει αίσθημα αδικίας σε κάποιους Γερμανούς, όπως δήλωσε χθες ο Γκάμπριελ. Μιλώντας στην εκπομπή «Μάιμπριτ Ιλνερ», στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, ο αντικαγκελάριος είπε ότι συχνά ακούει ανθρώπους να του λένε «κάνετε τα πάντα γι’ αυτούς και τίποτα για εμάς». Ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο» αυτόν τον τρόπο σκέψης και ζήτησε να σταματήσουν τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού να θεωρούνται ιερά. «Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο αλληλεγγύης για τον δικό μας πληθυσμό», είπε ο Γκάμπριελ. «Ο κόσμος πρέπει να δει ότι οι ανάγκες του δεν παραμελούνται». Την περασμένη εβδομάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποστηρίξει ότι μπορεί η χώρα να διαχειριστεί το κύμα προσφύγων, σημειώνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Τις τελευταίες ημέρες, οι νέες αφίξεις στη Γερμανία έχουν περιοριστεί. Την Τετάρτη, στη χώρα έφθασαν μόλις 140 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο αποκορύφωμα των αφίξεων, πέρυσι, εισέρχονταν στη χώρα ώς και 10.000 άτομα ημερησίως. Από το 1,1 εκατ. ανθρώπους που εισήλθαν πέρυσι στη Γερμανία, οι 130.000 είναι άγνωστο πού βρίσκονται. «Το 13% δεν εμφανίστηκε στα κέντρα υποδοχής στα οποία εστάλη», ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κάποιες περιπτώσεις να επρόκειτο για διπλές εγγραφές. Αλλο ενδεχόμενο είναι να ταξίδεψαν οι άνθρωποι αυτοί σε άλλη χώρα, να επέστρεψαν στην πατρίδα τους ή να κρύφτηκαν – φοβούμενοι ενδεχομένως ότι δεν πρόκειται να λάβουν άσυλο.

«Τεκμήριο άφιξης»

Η Γερμανία πολύ πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο αρχείο με τις ταυτότητες όλων των μεταναστών οι οποίοι έχουν καταγραφεί στο έδαφός της και οι οποίοι στο εξής πρέπει να λαμβάνουν ταυτότητα που ονομάζεται «τεκμήριο άφιξης». Εξάλλου, η γερμανική Βουλή υιοθέτησε την Πέμπτη νόμο που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οποιοσδήποτε πρόσφυγας δεν παρουσιαστεί στην εστία που του έχει δοθεί δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από όλα τα κοινωνικά επιδόματα.

«Λάβαμε τα μέτρα για την αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του φαινομένου (των μεταναστών των οποίων οι Αρχές χάνουν τα ίχνη) και μελλοντικά θα συμβάλουν στον περιορισμό του φαινομένου», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα με αντικείμενο την πολιτική των μετεγκαταστάσεων θα διεξαχθεί «το νωρίτερο σε 150 ημέρες». Η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι δικαιούται να οργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, καθώς δημοψηφίσματα για ευρωπαϊκά θέματα έχουν ήδη γίνει ή θα γίνουν στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Η Κομισιόν επέκρινε χθες τα σχέδια της Ουγγαρίας για δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για «πλήγμα στις προσπάθειες κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης. Το να ζητάει κανείς από τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στα θύματα του εξτρεμισμού, του πολέμου και των διωγμών αντιβαίνει στις αποφάσεις που έλαβαν από κοινού τα κράτη-μέλη και στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή