ΚΟΣΜΟΣ

Μοσκοβισί: Η προσφυγική κρίση θα τονώσει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη

mosco-thumb-large

Η προσφυγική κρίση της Ευρώπης θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη της περιοχής αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Πρόκειται για μια πολύ συναισθηματική κρίση και είναι μια πολιτική πρόκληση ιδιαίτερης σημασίας, αλλά εάν κοιτάξω τα οικονομικά και μόνο τα οικονομικά, είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία ικανή να οδηγήσει σε πρόσθετη ανάπτυξη 0,2-0,3%» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε συνέντευξή του στο CNBC το Σαββατοκύριακο.

«Το πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει στην ΕΕ είναι ότι υποφέρουμε από επενδυτικό κενό, χρειαζόμαστε να επενδύσουμε περισσότερα στο μέλλον», είπε ο Μοσκοβισί.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνολική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Θα έλεγα ότι είμαστε τώρα στον πρώτο χρόνο θετικής ανάπτυξης. Εάν κοιτάξω τις 28 χώρες της ενωμένης Ευρώπης, βλέπω ότι 27 από αυτές είναι σε θετικό έδαφος για τον επόμενο χρόνο», είπε στο CNBC, μιλώντας για «ισχυρούς» ρυθμούς ανάπτυξης 1,5-2% τα επόμενα δύο χρόνια.

«Χρειαζόμαστε να κινητοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών εργαλείων, προκειμένου να επιδιώξουμε ισχυρότερη ανάπτυξη», δήλωσε ο Μοσκοβισί.