Δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία ο Πέδρο Σάντσες

Δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία ο Πέδρο Σάντσες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία, καθώς ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες απέτυχε χθες να εξασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η αρνητική τοποθέτηση τόσο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος όσο και του αριστερού κόμματος Podemos κατέστησε μαθηματικά αδύνατη την εξασφάλιση της αναγκαίας πλειοψηφίας.

«Εχουμε να κάνουμε με μια τεχνητή, σουρεαλιστική υποψηφιότητα», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, που ήρθε πρώτο στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, εξασφαλίζοντας 123 έδρες σε σύνολο 350. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσες ήρθε δεύτερο με 90 ψήφους, και χθες εξασφάλισε την υποστήριξη μόνο του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, με 40 έδρες – πολύ μακριά από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος κυβερνάει την Ισπανία από το 2011, κατηγόρησε τον Σάντσες ότι «σχεδιάζει να εξαλείψει όλα αυτά που κατάφερε η Ισπανία τα τέσσερα τελευταία χρόνια και τα οποία επέτρεψαν στη χώρα να αποφύγει ένα πρόγραμμα διάσωσης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη». Ανταποδίδοντας τα πυρά, ο Σάντσες αποκάλεσε τον Ραχόι «εμπόδιο στην ανανέωση του κόμματός του» –μια έμμεση έκκληση στους βουλευτές της Δεξιάς να τον ανατρέψουν– επικαλούμενος την εμπλοκή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και ανθρώπων του περιβάλλοντός του σε οικονομικά σκάνδαλα.

Αρνητική ψήφο στον Σάντσες έδωσε και το Podemos, όπως είχε καταστήσει σαφές κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ο ηγέτης του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος κατηγόρησε τον Σάντσες ότι δεν δεσμεύεται για τερματισμό της λιτότητας, αντίθετα προσανατολίζεται σε πολιτικές παρόμοιες με εκείνες του Ραχόι, κάτι που προοιωνίζεται και η επιλογή του να συνεργαστεί με το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos. Το Podemos, που αναδείχθηκε τρίτο στις εκλογές του Δεκεμβρίου με 69 έδρες, είχε αντιπροτείνει κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές, στην οποία ο Σάντσες θα αναλάμβανε πρωθυπουργός και ο Ιγκλέσιας θα εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου. Απαντώντας στον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Σάντσες τον κατηγόρησε ότι παίζει το παιχνίδι της Δεξιάς, εμποδίζοντας την ανάδειξη μιας «κυβέρνησης της αλλαγής», και τόνισε ότι, αν σχηματίσει κυβέρνηση, θα προωθήσει μέτρα υπέρ των εργαζόμενων τάξεων και της ισότητας των δύο φύλων.

Μετά την άγονη πρώτη ψηφοφορία, θα ακολουθήσει και δεύτερη ψηφοφορία, αύριο Παρασκευή. Σ’ αυτήν θα ήταν, θεωρητικά, δυνατό να σχηματισθεί κυβέρνηση υπό τον Σάντσες, εάν το Podemos απόσχει, καθώς απαιτείται μόνο σχετική και όχι απόλυτη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η χθεσινή τοποθέτηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν άφηνε περιθώρια για κάτι τέτοιο.

Στην πολύ πιθανή περίπτωση που και η δεύτερη ψηφοφορία αποβεί άγονη, ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας, βασιλιάς Φίλιππος, θα υποχρεωθεί να ξεκινήσει έναν δεύτερο μαραθώνιο κύκλο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς προς αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα της διακυβέρνησης, με χρονικό ορίζοντα δύο μηνών. Αν και αυτές οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες, η Ισπανία θα οδεύσει προς νέες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα τον Ιούνιο, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από την πτώση του καθεστώτος Φράνκο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν ιδιαίτερες αλλαγές στις τάσεις του εκλογικού σώματος, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή