Τηλεφωνική διάσκεψη κορυφής για το Συριακό

Τηλεφωνική διάσκεψη κορυφής για το Συριακό

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, βάσει του κοινού, αμερικανορωσικού σχεδίου, σε γενικές γραμμές τηρείται και έχει αρχίσει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Στην εκτίμηση αυτή συνέπεσαν χθες η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας για τις εξελίξεις στο Συριακό. Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Κάμερον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στη Δαμασκό, ώστε η θετική δυναμική που δημιούργησε η μερική κατάπαυση των εχθροπραξιών να οδηγήσει σε μια «βιώσιμη ειρήνη, με πολιτική μετάβαση στη μετα- Ασαντ εποχή».

Το πιο άμεσο, ακανθώδες πρόβλημα επί του προκειμένου, είναι η απόφαση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές για τις 6 Απριλίου, μια κίνηση την οποία ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «προκλητική και μη ρεαλιστική».

Την άποψη αυτή δεν συμμερίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, η προκήρυξη βουλευτικών αρχών από τις συριακές αρχές «έγινε σε συμφωνία με το ισχύον σύνταγμα της χώρας και δεν επηρεάζει τα βήματα που έχουν αποφασιστεί για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας». Κατά τα λοιπά, ο Ρώσος πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη βούληση της Μόσχας να πράξει το παν για την εφαρμογή της προσωρινής εκεχειρίας στη Συρία.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας κάλεσαν τον βασικό συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, να συμμετάσχει στο νέο γύρω των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που προβλέπεται να αρχίσει στις 9 Μαρτίου, στη Γενεύη. Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών, από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, Ριάντ Χιτζάμπ, δήλωσε ότι η απόφαση επί του προκειμένου, θα ληφθεί εντός των προσεχών ημερών, συναρτώντας τις αποφάσεις της αντιπολίτευσης με την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή