Κρίσιμες προκριματικές εκλογές σε Μίσιγκαν και Μισισίπι

Κρίσιμες προκριματικές εκλογές σε Μίσιγκαν και Μισισίπι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις κάλπες μετέβησαν χθες οι ψηφοφόροι του Μίσιγκαν και του Μισισίπι, όπου διεξήχθησαν προκριματικές εκλογές για το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, κάθε εβδομάδα που περνάει και εντείνεται η προεκλογική μάχη, ενισχύεται το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του υποψηφίου γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ, αλλά και του Μάρκο Ρούμπιο, του γερουσιαστή της Φλόριντα, ο οποίος σήμερα κατέχει την τρίτη θέση. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις για το Μίσιγκαν, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο Τραμπ βρισκόταν στην πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 36% των ψήφων έναντι 23% που συγκέντρωνε ο Κρουζ.

Βιομηχανική πολιτεία

Ομως, το ενδιαφέρον των εκλογών στο Μίσιγκαν έγκειται στο ότι είναι η πρώτη μεγάλη βιομηχανική πολιτεία όπου θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές. Ετσι, θα δοκιμασθεί η πειθώ του Ντόναλντ Τραμπ στους λευκούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, τους οποίους προσπάθησε να προσελκύσει καταγγέλλοντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και στηρίζοντας την ανοικοδόμηση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Δεν υπάρχουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις για την πολιτεία του Μισισίπι, αλλά τον περασμένο μήνα ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανιζόταν να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Οσον αφορά το προεδρικό χρίσμα για το Δημοκρατικό Κόμμα, και στις δύο πολιτείες το προβάδισμα κατείχε η Χίλαρι Κλίντον. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στο Μισισίπι, όπου η πλειοψηφία των εκλογέων είναι Αφροαμερικανοί. Σε άλλες πολιτείες του Νότου οι Αφροαμερικανοί ψηφίσαν ακόμα και κατά 80% τη Χίλαρι.

Πυρά αντάλλαξαν και οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, προσπαθώντας να κερδίσουν την καρδιά της εργατικής τάξης του Μίσιγκαν. Η πολιτεία και ειδικότερα το Ντιτρόιτ συμβολίζουν την καρδιά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ετσι, η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον γερουσιαστή από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς ότι δεν ψήφισε σχέδιο για τη διάσωση του τομέα κατά την περίοδο 2008-2009, ενώ αυτός επισήμανε ότι η Κλίντον τάχθηκε υπέρ των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή